Tim misli da je rešio jednu veliku misteriju HIV-a

Izvor: B92, 12.Maj.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tim misli da je rešio jednu veliku misteriju HIV-a

Zašto skoro 60 odsto žrtava AIDS-a u Africi čine žene kada u ostatku sveta ova bolest najviše pogađa muškarce?

Za istraživače ovo pitanje predstavlja dugogodišnju misteriju, ali norveški stručnjaci koji rade u Južnoj Africi misle da imaju teoriju koja bi mogla da objasni ovu anomaliju.

Bolest pod nazivom genitalna šistozomijaza može dovesti do vaginalnih oštećenja koja mogu povećati šanse za dobijanje HIVa-, piše Njujork Tajms.

Ova bolest, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se širi putem crva u rečnoj vodi, zahvatila je preko 200 miliona osoba u Africi.

Šistozomijaza može dovesti do stvaranja rana koje bi HIV-u mogle da ponude put unutar tela, a crvi i jaja u njima privlače iste ćelije koje napada HIV.

Žene sa ovim ranama imaju skoro tri puta veći rizik da budu inficirane HIV-om u poređenju sa ostatkom sveta, smatraju istraživači.

Međutim, jeftina pilula mogla bi da ubije crve, ali dok nekoliko vodećih organizacija, uključujući i UN, donira novac za dalje istraživanje ove teme, nisu svi ubeđeni.

„Moramo da ispitamo sve ove stvari i utvrdimo šta je uzrok a šta je samo još jedna bolest koju neko može da ima“, tvrdi izvršni direktro jedne velike agencije za borbu protiv AIDS-a.

Foto: Image courtesy of cooldesign / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.