Testiranje na HIV povodom Dana sećanja na preminule od side

Izvor: B92, 16.Maj.2016, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje na HIV povodom Dana sećanja na preminule od side

Međunarodni dan sećanja na preminule od side obeležen je juče pod sloganom "Uključi, nauči, osnaži", a na Akademskom platou u Beogradu Asocijacija "Duga" organizovala je besplatno testiranje na HIV.

U centru grada postavljena je mobilna jedinica, u kojoj su zainteresovani, kojih nije bilo mnogo, mogli da se testiraju, ali i informišu o HIV-u i posavetuju o načinima zaštite.

U Srbiji je od početka godine registrovano 46 osoba zaraženih HIV-om, 17 osoba je obolelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od side, a dve osobe su umrle, rečeno je na skupu uoči Međunarodnog dana sećanja na preminule od side.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović- Batut" Danijela Simić istakla je da je nezaštićeni seksualni odnos najčešći prenos zaraze, kao i da bi obolevanje od side i umiranje moglo da se eliminiše kada bi se na vreme otkrila infekcija i uključila savremena terapija.

Ona je dodala da od 46 novootkrivenih osoba koje su zaražene HIV-om , više od polovina iz Beograda, da je još uvek izražena neinformisanost stanovništva kako se prenosi HIV, ali i stigmatizacija zaraženih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.