Testirajte se na HIV pomoću pametnog telefona

Izvor: B92, 11.Feb.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testirajte se na HIV pomoću pametnog telefona

Testiranje na HIV je upravo postalo mnogo lakše.

Tim koji je predvodio Semjuel K. Šia, profesor biomedicinskog inženjeringa na Kolumbija univerzitetu, je osmislio dodatak za pametne telefone putem kojih može da se izvrši testiranje na HIV i sifilis za samo 15 minuta.

Analizirajući krv iz prsta, Šiin uređaj može da prepozna tri markera zaraznih bolesti: HIV antitela kao i specifična i nespecifična antitela sifilisa, prenosi Hafingtonpost.

Uređaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da funkcioniše na bilo kom pametnom telefonu i njegova proizvodnja košta samo 34 dolara što je znatno manja cena od one koja je laboratorijama neophodna za odgovarajuću opremu.

Zdravstveni radnici u Ruandi su testirali ovaj aparat na 96 pacijenata koji su bili veoma zadovoljni i rekli su da bi ga svima preporučili.

Ova vrsta otkrića bi mogla da promeni način na koji funkcionišu zdravstveni sistemi širom sveta.

Međutim, uređaj još uvek nije spreman za masovnu proizvodnju.

Foto: University of Michigan School of Natural Resources & Environment/Flickr.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.