Sviranje instrumenata štiti sluh u starosti

Izvor: S media, 19.Maj.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sviranje instrumenata štiti sluh u starosti

Većina ljudi s godinama slabije čuje, pojačava televizor ili ima poteškoće da čuje šta im neko govori u bučnoj prostoriji. Naučnici su otkrili da amaterski i profesionalni muzičari pri pokušaju raspoznavanja razgovora u bučnoj prostoriji postižu drugačije rezultate.

"Slušanje glasa vašeg prijatelja u bučnom restoranu zavisi od vaše sposobnosti da razlikujete taj zvuk od višeslojne buke nevažnih zvukova u pozadini. Muzičari imaju mnogo iskustva u izdvajanju smislenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zvukova od složene zvučne slike", izjavila je Nina Kraus, direktorka Laboratorije za auditornu neuronauku na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu u Illinoisu.

Ona je predvodila istraživanje u kome je učetsvovalo 18 muzičara i 19 osoba koje se ne bave muzikom, u dobi između 45 i 65 godina. Ispitana je njihova mogućnost razabiranja govora od buke u pozadini. Naučnici su testirali i koliko dobro su ispitanici zapamtili ono što su čuli i videli, te kojom su brzinom razumeli to što su čuli.

Cilj istraživanja je bio da se potvrdi da li mogućnost izdvajanja zvukova koji imaju smisao iz bučne okoline i pamćenja sleda zvukova znači poboljšani sluh u kasnijim godinama.

Ispostavilo se da su starije osobe, koje su počele da sviraju instrument sa devet godina ili ranije i otada svirale redovno, postigle bolje rezultate od onih koji ne sviraju instrument u svemu osim u vizuelnoj memoriji.

Otkrivanje oštećenja sluha kod još nerođenih beba

Ajpodi - napast za sluh

Čuje li dobro?

Krausova smatra da su osobe s muzičkim obrazovanjem razvile auditorne sposobnosti odvojeno od sposobnosti da čuju samo tiše zvukove i da su kroz redovnu izloženost zvukovima ličnih instrumenata, harmonijama i ritmovima, dobili izvesna "nervna pojačanja".

"Ono što je važno jeste aktivno sviranje instrumenta i dužina sviranja, pa čak i vreme početka sviranja. To su važni faktori, a ne određeni instrument ili muzički žanr", zaključila je Krausova.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.