Studija: 30 odsto stanovnika RS ima antitela

Izvor: B92, 12.Jan.2021, 10:38

Studija: 30 odsto stanovnika RS ima antitela

Prema preliminarnim rezultatima studije o kolektivnom imunitetu, 30 odsto stanovnika Republike Srpske ima antitela nakon susreta sa koronavirusom.

U opštinama sarajevsko-romanijske i zvorničke regije 50 odsto stanovništva ima antitela.

Dvadeset odsto manje je u Gornjem Podrinju i Istočnoj Hercegovini.

Na 20 procenata obrađenih od više od 1.700 uzetih uzoraka pokazalo se da u Prijedoru i Čelincu 40 odsto građana ima antitela, Prnjavoru 37 odsto, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Banjaluci skoro 30 odsto.

Konačni rezultati studije o kolektivnom imunitetu biće objavljeni krajem januara, a s medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči najavljuju novu studiju posle koje će moći da se uradi sveobuhvatna strategija zaštite od virusa korona.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da će broj prokuženih biti daleko veći, prenosi RTRS.

"Za očekivati je da ćemo u narednom periodu dok se pripremamo za novu studiju negde na proleće broj prokuženih biti daleko veći. To će se sigurno poklopiti sa dolaskom vakcine tako da će i vakcina doprineti razvoju kolektivnog imuniteta", istakao je Škrbić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.