Stomatologija iz vremena faraona

Izvor: B92, 09.Jul.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stomatologija iz vremena faraona

Egipatski arheolozi otkrili su drevne grobnice trojice zubara nedaleko od najstarije piramide nadomak Kaira.

Grobnice su pronađene zahvaljujući hapšenju pljačkaša koji su kopali na toj lokaciji.

Posle hapšenja kradljivaca, arheolozi su odlučili da nastave da kopaju tamo gde su lopovi stali. Deset metara ispod površine peska pronašli su grobnice trojice zubara koji su bili neka vrsta dvorskih stomatologa u službi faraona za vreme takozvanog Starog kraljevstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Egiptu.

Arheolozi su mogli da odrede njihovo zanimanje jer je ispod svake pločice ispisane hijeroglifima na zidovima grobnice bio urezan prepoznatljivi znak - zub. Zahvaljujući tome, zaključeno je da je praksa zubne higijene u drevnom Egiptu stara gotovo 5.000 godina!

Do sada je zabeleženo samo jedno pominjanje zubara u starom Egiptu. Njegovo ime pronađeno je uklesano u zid grobnice i takođe potpisano znakom zuba.

Egipatski direktor za antikvitete, Zahi Havas, ocenjuje da je novo otkriće značajno ne samo zato što pruža nove dokaze da je stomatologija postojala još u vreme faraona već i zato što pokazuje poštovanje koje je faraon gajio prema onima koji su ga lečili.

Havas posebno ističe činjenicu da su zubari pokopani pored kraljeve piramide što pokazuje da im je time odato poštovanje zbog njihove službe.

"Verujem da je otkriće grobnice zubara sasvim izuzetno. Ne mislim da je išta slično ikada ranije pronađeno. Svi zubari sahranjeni su na jednom mestu a kralj im je, po svemu sudeći, ukazao čast da budu sahranjeni pored njega", ukazao je Havas.

Grobnica je pronađena u Sakari, udaljenoj oko 8 kilometara od Kaira. To je oblast koja se nalazi na visoravni iznad egipatske prestonice, odnosno na pustinjskom platou koji se prostire čitavih 70 kilometara oko najmnogoljudnijeg grada u Africi.

To je mesto gde se nalazi najstarija egipatska piramida - Stepenasta piramida iz Sakare. Zbog brojnih piramida, Sakara se često opisuje kao džinovsko groblje a veruje se da pesak oko piramida krije bezbroj artefakta - piše magazin "Popularna arheologija".

Egiptolozi procenjuju da je do sada istraženo svega oko 30 odsto te oblasti. Inspektor za antikvitete, Araf Mohi El Din, bio je član tima koji je otkrio grobnice zubara kao i kletvu urezanu iznad spoljnih vrata koja uljeze upozorava da ne ulaze u grobnicu.

"Ovde se jasno vidi upozorenje - krokodil i zmija kao i hijeroglifi, koji znače sledeće: "Ako uđete u moj grob, krokodili i zmije će vas napasti". Faraon je verovao da će krokodili i zmije čuvati ulaz u njegovu grobnicu. To je slično kao što danas ljudi drže pse da im čuvaju kuću. U pitanju je ista ideja - ovde su zmija i krokodil čuvari grobnice", objasnio je el Din.

Reljefi na zidovima grobnice pokazuju da je glavni zubar imao i druga interesovanja osim lečenja faraona. Crteži ga prikazuju kako plovi brodom sa porodicom, igra se s decom i ostavlja ponude mrtvima.

U ovo doba godine, arheolozi su izuzetno zauzeti u Egiptu a iskopavanje upravo pronađenih grobnica je na vrhu njihovih prioriteta. Arheolozi se nadaju da će uskoro pronaći i druge iskopine koji će im omogućiti novi uvid u život starih Egipćana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.