Stiže jestiva vakcina protiv koronavirusa

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 08:09

Stiže jestiva vakcina protiv koronavirusa

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv koronavirusa na svetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod "rjaženka", saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana, prenosi Sputnjik.

Kada je ruska vlada odobrila razvoj "Centra za personalizovanu medicinu", koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar "Almazov", projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu postao je jedno od područja istraživanja.

"Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje", rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu primene.

"I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju 'lovci' na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poredjenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA)", objasnio je naučnik.

Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvod, pa tako već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

"Nova vakcina najviše podseća na 'rjaženku'. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primećeni neželjeni efekti", kaže Suvorov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.