Šta znače E551, E951, E433... na namirnicama

Izvor: Mondo, 11.Dec.2016, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znače E551, E951, E433... na namirnicama

Aditivi ili dodaci su materije koje se dodaju prehrambenim proizvodima da bi se poboljšale neke njihove osobine i da bi kupcima bili privlačniji. Poboljšavaju boju, teksturu, produžavaju trajanje namirnica, ali - narušavaju zdravlje!

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Ovi sastojci sve se više koriste, a u Evropi je trenutno dozvoljena upotreba otprilike njih 400. Većinom su veštačke prirode, a za neke je utvrđeno da su štetni po zdravlje, posebno ako se unose >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u količinama iznad dnevno dozvoljenih.

Njihova štetnost mogla bi da bude pojačana kada se koriste u obliku nanočestica. Da ne pominjemo čuveni "efekat koktela", koji može d anastane usled mešanja dejstva ovih hemijskih supstanci.

Otuda važnost da ih zapazimo na nalepnicama ili ambalaži - gde su navedeni po nazivu ili šifri (slovom E iza kojeg slede tri cifre) - i da biramo one proizvode koji ih najmanje sadrže.

Prehrambene boje (uglavnom od E100)

Ovi dodaci nalaze se gotovo svuda: u jogurtu, bombonama, konzervama, pićima... Koriste se za poboljšanje boje hrane, koja se ponekad izgubi tokom proizvodnje. Može se, znači, postaviti pitanje o njihovoj svrsishodnosti, posebno zato što su neki od tih aditiva mogući alergeni. Takva je "patent plava B" (E131), koja se nalazi u bombonama i slatkišima i zabranjena je u nekoliko zemalja, Australiji i SAD. U Kaliforniji, karamel od amonijum sulfita (E150d), koji se dodaje nekim bezalkoholnim pićima, označen je kao "izazivač raka i reproduktivne tokisčnosti".

Sredstva protiv zgrudnjavanja (uglavnom od E500)

Ovi dodaci sprečavaju zgrudnjavanje u praškastim proizvodima kao što je brašno, namirnice koje sadrže žitarice (kolači) ili mleko u prahu.

Među njima, silicijum dioksid (E551) moguća je opasnost. Između ostalog, mogao bi da bude uzročnik zapaljenja tkiva, izmene ćelijskog ciklusa i promene izražavanja određenih gena. Uprkos tome, njegova upotreba je zakonski dozvoljena u organskoj hrani, piše "Politikin zabavnik".

Zaslađivači (uglavnom od E900)

Prisutni su u dijetalnim namirnicama i napicima, ali i u nekim bombonama i industrijskom hlebu, da im daju sladak ukus uz manje kalorija nego saharoza.

Među zaslađivačima, aspartam (E951) smatra se moguće štetnim, posebno za trudnice jer može da utiče na razvoj ploda. Napomena: nijedan zaslađivač ne koristi se u organskim proizvodima.

Konzervansi (od E200)

Neophodni su da bi se produžilo trajanje prehrambenih proizvoda, a deluju tako što usporavaju razvoj mikroorganizama. Nalaze se u slatkišima, gotovim jelima, kolačima. Nevolja je što su neki od njih parabeni (od E214 do E219, na primer), organska jedinjenja za koja se pretpostavlja da remete pravilan rad hormona (često se nalaze i u kozmetičkim proizvodima). Natrijum nutrit (E250), koji se koristi u suhomesnatim proizvodima, Međunarodna agencija za istraživanje raka označila je kao mogućeg izazivača raka.

Pojačivači ukusa (od E600)

Dodaju se da poboljšaju ukus ili miris hrane, a prisutni su u mnogim proizvodima, kao što su sosevi, kolači, industrijski hleb, suhomesnati proizvodi, aromatično bilje... Štaviše, aditiv koji se najviše koristi u svetu, natrijum glutamat ili E621 pripada pojačivačima ukusa. Optužen je da izaziva glavobolju i vrtoglavicu, a može i da utiče na nerve, što je pokazalo jedno istraživanje na glodarima. Organska hrana ga ne sadrži.

Antioksidansi (uglavnom od E300)

Ova jedinjenja usporavaju oksidaciju namirnica, koja čini da užegnu ili promene boju. Nalaze se u žitaricama, mastima, uljima, začinima, ali i u kuvanoj hrani. Poželjno je izbegavati butilhidroksil anizol ili VNA (E320), koji se koristi u nekim žvakaćim gumama i koncentratima supa, osušenim putem smrzavanja. Međunarodna agencija za istraživanje raka svrstala ga je u moguće izazivače raka.

Poboljšivači teksture (od E400)

Zgušnjivači, emulgatori, stabilizatori, želatinski agensi... Ovi aditivi dodaju se gotovim jelima, suhomesnatim proizvodima, industrijskom hlebu, začinima, nekim mlečnim proizvodima, kolačima i slatkišima. Želatin (E428) – denaturisani kolagen iz tetiva, ligamenata, kostiju i kože životinja – jedan je od najčešćih zgušnjivača. Među emulgatorima, istraživanje izvedeno na miševima pokazalo je da karmeloza (E466) i polisorbat 80 (E433) narušavaju crevnu floru.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.