Šta treba jesti ukoliko imate bolove u želucu?

Izvor: eKlinika.rs, 04.Feb.2014, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta treba jesti ukoliko imate bolove u želucu?

   Gorušica, ulkusna bolest i hronični gastritis veoma su česta oboljenja organa za varenje. Malo je ljudi koji nikada nisu doživeli gorušicu, koja nastaje kao posledica prelaska želudačnog soka iz želuca u jednjak, što dovodi do tegoba. Krivac za nastanak gorušice je slabost mišićnog prstena na donjem kraju jednjaka. Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti. Kada dugo traje, kiseli želudačni sok može >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da dovede i do zapaljenja jednjaka.
 
Čir na želucu predstavlja oštećenje sluzokože želuca koje je najčešće uzrokovano bakterijskom infekcijom, i to bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter pylori).
Ove bolesti organa za varenje povezane su sa lošom ishranom, a da bi se sačuvao zdrav želudac, potrebna je uravnotežena ishrana. Ona je jedan od načina njihove prevencije, ali i pomoći pacijentima koji od njih već pate.
Izbegavajte masnu hranu, alkohol, čokoladu Doskora se smatralo da pacijenti koji pate od bolesti želuca treba da se pridržavaju vrlo rigidnih pravila u ishrani. Međutim, pošto je praksa pokazala da pacijenti sa istim dijagnozama različito reaguju na iste namirnice, sve više se smatra da njihova ishrana treba da se bazira na individualnoj podnošljivosti, tj. da svaki pacijent osluškuje svoj organizam pri unosu pojedinih namirnica i prema tome određuje svoj jelovnik.

Ipak, postoje određene smernice u ishrani kojih bi oni trebalo da se pridržavaju budući da se zna da im neke namirnice mogu smetati, a da neke mogu biti dopuna njihovoj terapiji – kaže dr Danijela Ristić Medić, specijalista interne medicine i navodi da neke vrste namirnica opuštaju i otvaraju mišićni sfinkter, te tako dopuštaju da želudačna kiselina pređe iz želuca u jednjak. To su čokolada, nana, masna hrana, alkohol i crni luk, koji bi ovi pacijenti trebalo da izbegavaju, što se preporučuje i za namirnice koje podstiču lučenje kiseline u želucu, poput kafe, kola napitaka, piva i mleka.
Masna hrana dovodi do gorušice jer podstiče stvaranje velike količine holecistokina koji utiču na otvaranje sfinktera, a usporavaju pražnjenje želuca. Učestalu i intezivnu gorušicu posebno izazivaju kobasice, pljeskavice, pržena hrana i prevreo sir, ljuta i začinjena hrana i sirov crni luk.
I alkohol izaziva gorušicu, ne samo kod osoba koje od nje pate već i kod zdravih ljudi, a posebno ako ga unose neposredno pre odlaska u krevet. Tokom sna alkohol opušta sfinkter dozvoljavajući kiselini da pređe u jednjak. Napad kiseline događa se najčešće tri i po sata nakon uzimanja alkohola.
Prepunjen želudac vodi do gorušice Uzrok tegoba može da bude i unošenje velike količine hrane. Želudac tada bude prepunjen, više pritiska sfinkter koji se lako otvara, a to je put u gorušicu. Zato ne treba ležati na desnoj strani jer se tada sfinkter lakše otvara – savetuje doktorka.
Koje namirnice su dobre za želudac? Osim što bi trebalo da smanje količinu masne hrane, doktorka pacijentima preporučuje da uzimaju više belančevina i ugljenih hidrata, da jedu manje obroke na svaka tri-četiri sata, da hranu žvaću polako i da ne jedu vruću već mlaku hranu.
Na vrhu liste namirnica koje se preporučuju nalazi se riba, i to kuvana ili pečena bez masnoće, ali ne i pržena, zatim nemasna mesa, takođe nepržena, mladi sir, acidofilni jogurt sa probioticima, kiselo mleko, kuvano i sveže lisnato povrće, raženo bražno ili dvopek, banane, jabuke, dinje, zeleni čaj, čaj od kantariona i kamilice, sok od svežeg kupusa – nabraja dr Danijela Ristić Medić.

Izvor: healthclub.rs
 

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.