Šta sa hranom kada je pakao?

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sa hranom kada je pakao?

U letnjem periodu neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica, treba piti što više tečnosti, izbegavati duži boravak na otvorenom i dozirati fizičke aktivnosti, savetuju stručnjaci.

Foto: David Schiersner / Flickr.com

Potrebno je, takođe, više odmora, naročito građanima koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije - deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se bave teškim fizičkim poslovima i koji rade na otvorenom prostoru.

Svim građanima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak, lagana večera i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.

Tokom visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti, jer organizmu tada najviše prija i pomaže pijaća voda. Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.

Takođe, treba obratiti pažnju na čuvanje namirnica koje se koriste u svakodnevnoj ishrani. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje poručuju da se korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeduje ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje.

Lekari podsećaju da se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija, pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebi i adekvatnom čuvanju namirnica.

Lako kvarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama u kojima se oni čuvaju u rashladnim uredajima, a važno je proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Mlečne proizvode i živinsko meso trebalo bi kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama, a važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično.

Tokom letnjih, visokih temperatura trebalo bi detaljnije prati voće i salatu, kao i obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina, ali i na to da se hrana, posebno meso i jaja, dobro termički obrade prilikom kuvanja.

Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana može stajati najduže pet dana, a ako neko želi duže da je čuva, neophodno je zamrznuti je odmah nakon rashlađivanja.

Otvoreni sok i mleko moraju se čuvati u frižideru, a sirova hrana u rashladnom uređaju uvek bi trebalo da se drži ispod kuvane. Stručnjaci savetuju da treba voditi računa o higijeni, odnosno češćem pranju ruku, kao i o tome da se ne pripremaju kremovi, sladoledi, majonez od nekuvanih jaja.

U letnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća i ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti - čorbe, supe, voćne sokove, čajeve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.