Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast? VIDEO

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 19:27

Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast? VIDEO

Šta je zdravije, ulje ili svinjska mast, jedna je od večitih dilema domaćica, ali i svih ostalih koji paze na ishranu.

Nutricionistkinja Nađa Radonjić, danas je, u emisiji "150 minuta" govorila o ovoj temi te otkrila koje je ulje najzdravije za pripremu jela.

"Za početak, što se tiče kokosovog ulja, ono je sastavljeno od zdravih zasićenih masti, kratkih lanaca koji lako prelaze u korisne strukture u našem organizmu. Možemo ga bez ikakvog straha koristiti i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na njemu pržiti hranu, bez straha da ćemo od njega napraviti transmasti nepovoljne za naš organizam. Naime, kada bilo koje ulje dođe do tačke dimljenja, ono više nije za upotrebu. Tada samo stvara oksidativni stres u organizmu i pravi potencijalno apsolutno štetnu strukturu u organizmu. To važi i za druga kvalitetna i hladno ceđena ulja. Tada se gube sva njihova dobra svojstva", priča nutricionistkinja te se osvrće na mast i ulje, pričajući o tome šta je zdravije:

"Ako ćemo govoriti o nutritivnom sastavu, maslinovo ulje pobeđuje jer zejtin ima više omega 6 masnih kiselina. U maslinovom ulju u tragovima samo ima omega 3, ima monozasićenih kiselina, omega 6 i 9. Ipak, rafinisano suncokretovo ulje ima višu tačku topljenja nego maslinovo, te je zdravije pržiti na suncokretovom ulju, a maslinovo je pogodnije za salate. Nije ultimativno i uvek zdravije maslinovo ulje. Takođe, ne možemo reći ni da je ultimativno zdravo samo pripremati na svinjskoj masti, i unositi je u enormnim količinama. Takođe, palmino ulje ima visoku tačku dimljenja. Nije toliko korisno, ali ne može ni tako lako postati štetno. U tome je njegova prednost", priča nutricionista Nađa Radonjić, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast?

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2024, 16:16

Šta je zdravije, ulje ili svinjska mast, jedna je od vječitih dilema domaćica, ali i svih ostalih koji paze na ishranu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.