Izvor: Mondo, 15.Apr.2013, 12:43 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Šta da (ne) jedeš kada te muči alergija
Počelo je proleće, počele su i alergije. Ako ti curi iz nosa, peku te oči, kašljucaš... evo šta bi trebalo da jedeš i piješ.
Guliver/Getty images/Thinkstock
Navali na jabuke, ali ih nemoj ljuštiti, samo ih dobro operi. Kora jabuke sadrži antioksidanse koji blagotvorno utiču na kapacitet pluća. To važi i za jagode i pomorandže.
I grožđe ublažava simptome alergije. Pre svega crveno i crno grožđe, piše "Hafingtonpost" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << (Huffingtonpost).
Ako ne volite ovo voće, pokušajte sebi da olakšate lukom i paradajzom. Takođe su dobri za disajne organe, a imaju i dosta vitamina C koji štiti od alergija.
Dan počnite i završite čajem, ali biljnim, bez dodatih aroma i boja. Što topliji čaj, to bolje. Ovaj napitak će vam pomoći da ubrzate iskašljavanje, a može da ublaži i neprijatno grebuckanje grla.
Ono što ne bi trebalo da jedete ako vas muče "prolećne" alergije, je celer. Ova, inače zdrava i ukusna biljka, može da pojača osećaj peckanja u grlu. Isto važi i za kivi i breskve.
Začini su zdravi zbog kapsaicina, ali isti taj sastojak može pospešiti curenje iz nosa i peckanje očiju. Zato izbegavajte začine, pre svega one ljute.
(MONDO)