Srbin razvio potpuno nov test na koronu VIDEO

Izvor: B92, 05.Maj.2021, 15:59

Srbin razvio potpuno nov test na koronu VIDEO

Molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković jedan je od ljudi koji su učestvovali u stvaranju potpuno novog testa koji će otkriti ne samo postojanje koronavirusa, već i drugih virusa u telu, kao i mutacija koje se događaju kod kovida.

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR testa da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida 19, ali i drugih respiratornih infekcija. U timu istraživača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, koji trenutno boravi u Velikoj Britaniji.

"Test se bazira na direktnoj detekciji materijala koji nose virusi SARS-COV to je RNK I DNK bez potrebe za umnožavanjem. Test može da detektuje veliki broj patogena, kao i druge sojeve", izjavio je Bošković.

"PCR test je previše senzitivan u nekim trenucima i glavni problem je kada imate malu incidencu virusa i radite puno testova i dobijate druge rezultate, a ovakvim testom se taj problem rešava".

Drugi problem su "lažno negativni testovi", jer je jako teško uhvatiti jednu kopiju virusa u celom organizmu i PCR je najsenzitivnija metoda u takvom uzorku, ali i kod njega se događa da se dešavaju ovakve situacije.

Još uvek se ne zna kada će se test naći u prodaji, ali očekuje se da se do kraja meseca odobre naučni rezultati i podnese zahtev za patent.

A da li će testovi biti jeftiniji i šta sve možete da detektujete ovim testom pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PONOS I DIKA NAŠEG NARODA! Filip Bošković je naučnik iz Srbije koji je razvio test na koronu pouzdaniji od PCR testa

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 11:54

Istraživanje je pokrenuto kako bi se prevazišao problem koji se pojavio na početku pandemije kovida 19 kada se, ukazuje Bošković, pokazalo da je nedovoljno pi-si-ar testova i da su skupi zbog čega se masovno ne rade u epidemijama sezonskog gripa...Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, u čijem...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.