Srbija: Testiranje na karcinome

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Testiranje na karcinome

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Sima Vuković najavio je da će u prvoj polovini naredne godine početi da se realizuje nacionalni program skrininga na tri najčešća karcinoma, kako bi se bolest na vreme otkrila.

Reč je, kako je Vuković objasnio, o skriningu , odnosno masovnom pregledu velikog broja stanovništva, na karcinom debelog creva, dojke i grlića materice, kako bi se ove bolesti otkrile na vreme.

"To su oboljenja koja u ovom trenutku odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći broj života. Kada uporedimo stopu oboljevanja sa ostalim evropskim zemljama tu nije velika razlika, ali je kod nas smrtnost veća", rekao je Vuković Tanjugu.

On je ukazao da će ovo biti složena i široka akcija zdravstvenog sistema, koju nije lako organizovati i da je to do sada uspelo u svega šest do sedam evropskih zemalja.

Vuković je dodao da se u ovom trenutku obavljaju sve neophodne pripreme, "skenira" stanje na trenu, osposobljavaju ustanove u pogledu opreme i kadrova, kao i da će u narednih četiri do pet meseci u pojedinim gradovima i opštinama biti realizovani pilot projekti, kako bi u prvoj polovini 2013. godine započeli nacionalni program ranog otkrivanja ovih oboljenja na teritoriji cele Srbije.

"Pozivace se pacijenti koji su izabrali lekara i to najmanje dva puta u toku dve godine. U pripremnoj fazi odabrali smo da program sprovodimo u nekoliko domova zdravlja u Beogradu, zatim u Domu zdravlja u Novom Sadu, kao i u nekoliko domova zdravlja u centralnoj Srbiji, u Valjevu, Užicu i Nišu", naglasio je Vuković.

On je istakao da će u narednom periodu lokalne zajednice biti mnogo više uključene u kreiranje i sprovođenju zdravstvene politike.

"Nerealno je očekivanje da Ministarstvo zdravlja može upravljati sa preko 300 zdravstvenih ustanova i rešavati sve moguće zdravstvene probleme. Zbog toga ćemo pomoći lokalnim samoupravama da osnuju savete koji treba da prate situaciju kad je reč o zdravlju lokalnog stanovništva", rekao je Vuković.

On je dodao da se u proces moraju uključiti predsednik opštine, lokalni političari, sveštenici, direktori preduzeća, kako bi mobilisali što veći broj ljudi i ohrabrili ih da se jave na poziv izabranog lekara na ciljani pregled u domovima zdravlja.

Govoreći o pravima pacijenata, državni sekretar je naglasio da je završen nacrt Zakona o zaštiti prava pacijenata i da je u toku javna rasprava, kao i da se nacrt zakona već može pogledati na sajtu ministarstva.

"Ono što jeste novina to je da smo zaštitnika prava pacijenata kao instuituciju stavili u kontekst lokalnih samouprava, oni više neće biti pod kapom zdravstvenih ustanova, jer je to klasićan sukob interesa i nešto što je neefikasno", naglasio je Vuković.

On je precizirao da će zaštitnik prava pacijenata imati zadatak da vrlo objektivno i u kratkom periodu razmotri sve primedbe koje pacijenti imaju na ono što su zakonom zagarantovana prava iz domena zdravstvene zaštite.

"Pored prava koja imaju pacijenti, kroz ovaj zakon ćemo regulisati i obaveze koje svaki građanin ima prema svom zdravlju, a ne samo da mislimo šta su odgovornosti drugih", naglasio je Vuković.

On je naveo da su u toku izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, jer su mnoga rešenja doneta 2005. godine nepraktična i nefunkcionalna i da stvaraju nezadovoljstvo i kod građana i kod pružaoca zdravstvenih usluga.

Vuković je takođe najavio da će uskoro biti završen i zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama, koji je nedostajao našoj zdravstvenoj regulativi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odlična vest: testiranje na karcinome već od proleća

Izvor: Economy.rs, 01.Nov.2012, 03:26

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Sima Vuković najavio je da će u prvoj polovini naredne godine početi da se realizuje nacionalni program skrininga na tri najčešća karcinoma, kako bi se bolest na vreme otkrila.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.