Sprečeno prenošenje HIV-a na fetus

Izvor: B92, 19.Jul.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečeno prenošenje HIV-a na fetus

Program prevencije prenošenja virusa HIV s majke na fetus u Južnoj Africi imao je efikasnost od 97,3 odsto u 2011, objavio je danas Savet te zemlje za medicinsko istraživanje.

"Ovi rezultati, ako se nastave, biće krupan doprinos našim naporima da smanjimo" smrtnost beba, rekao je ministar zdravlja Južne Afrike Aron Motsoaledi na konferenciji za novinare.

Čak 117.000 HIV-pozitivnih žena rodilo je seronegativne bebe prošle godine. I dok je 2,7 odsto HIV-pozitivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majki prenelo virus svojim bebama 2011, taj procenat je 2010. bio 3,5, a 2008. čak osam, precizirano je u danas objavljenom izveštaju Saveta za medicinsko istraživanje.

HIV-pozitivne trudne žene primaju antiretrovirusnu terapiju tokom trudnoće i posle porođaja, a nekad i dodatnu dozu tokom samog porođaja.

Ovi medikamenti takođe omogućavaju seropozitivnim majkama da doje bebe, dodao je ministar.

Antiretrovirusni lekovi smanjuju koncentraciju virusa, kako bi se snizio rizik da se na porođaju ili tokom dojenja HIV telesnim tečnostima prenese bebi, a i novorođenče dobija malu dozu da bi se sprečila infekcija.

Pošto je godinama odbijala da približno šest miliona HIV-pozitivnih građana snabde lekovima protiv side, vlada Južne Afrike lansirala je najveći program distribucije antiretrovirala na svetu, koji trenutno obuhvata 1,3 miliona obolelih.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.