Izvor: B92, 25.Apr.2014, 14:06 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Šoljica i po kafe za borbu protiv dijabetesa
Malo povećano konzumiranje kafe smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, navode američki naučnici u novoj studiji.
Koristeći tri velika američka istraživanja o blagotvornom dejstvu kafe, ekipa naučnika iz SAD i Singapura utvrdila je da dodatna šoljica i po dnevno kafe tokom četiri godine smanjuje opasnost od šećerne bolesti.
"Za 11 odsto se smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, koji je najčešći. Ustanovili smo da to važi samo za kafu, ne i za čaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili kafu bez kofeina", rekao je Frenk Hu sa univerziteta u Harvardu.
Hu je naveo da istraživači ne preporučuju promene navika u pijenju kafe, jer kafa ne može da spreči dijabetes.
Ranije studije dokazivale su da umereno konzumiranje kafe, do tri šoljice dnevno, može da utiče na smanjenje rizika od raka debelog creva. Tada se navodilo da je mehanizam kojim kofein štiti od raka još nepoznat, ali da je poznato da kofein sadrži određene antioksidanse i stimuliše rad debelog creva.
Foto: Apolonia / FreeDigitalPhotos.net
Uživaj u kafi - ona smanjuje rizik od dijabetesa
Izvor: Mondo, 25.Apr.2014
Umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa, navode američki naučnici u novoj studiji.