Smrtnost na porođaju opala za pola

Izvor: B92, 16.Maj.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtnost na porođaju opala za pola

Globalna stopa smrtnosti trudnica opala je za polovinu u poslednje dve decenije, ali svaka dva minuta u svetu umre jedna žena od posledica komplikacija tokom trudnoće, navodi se u novom istraživanju Ujedinjenih nacija.

Podaci govore da je oko 287.000 budućih majki umrlo u 2010. što je pad od 47 odsto u odnosu na posmatranu 1990. godinu. Dve države gde je registrovano 20 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva u svetu u 2010. su Indija i Nigerija, a slede Kongo, Pakistan, Sudan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Indonezija, Etiopija, Tanzanija, Bangladeš i Avganistan.

Gotovo 99 odsto takvih smrtnih slučajeva pojavljuje se u zemljama u razvoju i većina bi mogla da bude sprečena, pokazuje istraživanje koje su zajednički sprovele Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF Populacioni fond UN-a i Svetska banka, prenela je agencija AP.

Prosečna smrtnost trudnica u 2010. bila je 210 na 100.000 registrovanih budućih majki i 15 puta je veća u zemljama u razvoju nego razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gde je registrovao 21 smrtni slučaj na 100.000, odnosno ukupno 880 takvih slučajeva u 2010, navodi se u izveštaju.

SAD je zemlja koja se ne rangira u top nekoliko što se tiče zdravlja budućih majki, poput Zapadne Evrope, Kanade i Australije, već je u rangu s Rusijom, Centralnom i Južnom Amerikom i delovima Severne Afrike, navodi AP.

U izveštaju "Trendovi u smrti trudnica" precizira se da se smrt dešava tokom trudnoće ili u roku od 42 dana od prekida trudnoće, iz bilo kog razloga u vezi sa trudnoćom ili pogoršanja zdravstvenog stanja zbog trudnoće ili njenog vođenja, ali ne slučajno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.