Smeh može da zameni vežbanje

Izvor: B92, 29.Jun.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeh može da zameni vežbanje

Osim što podiže raspoloženje, jača imunitet, smanjuje stres, snižava holesterol i krvni pritisak, smeh na telo ima isti efekat kao i vežba, pokazala je nova studija stručnjaka s američkog univerziteta Loma Linda.

U istraživanju je učestvovalo 14 ispitanika kojima su tokom tri nedelje mereni efekti veselog smeha na hormone koji kontrolišu apetit, leptin i grelin.

Ispitanici su bili dužni da 20 minuta gledaju video koji su slučajno birali. Jedni su gledali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neugodne scene, dok su drugi gledali smešne. Ispitanicima je meren krvni pritisak i uziman uzorak krvi pre i poslije gledanja snimka.

Nakon što su uporedili rezultate nalaza, naučnici su otkrili da se kod ispitanika, tokom gledanja neugodnih scena, nije menjao nivo hormona koji utiču na apetit, dok je kod onih koji su gledali smešne snimle zabeležena promena krvnog pritiska kao i nivoa leptina i grelina.

Naime nivo leptina se smanjivao kako se povećavao nivo grelina, što na organizam ima isti učinak kao umerena fizička vežba.

"Krajnji zaključak ovog istraživanja je da ponavljajući smeh na telo ima isti učinak kao i ponavljanje vežbi", rekao je doktor Lee S. Berk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.