Slučaj koji je uzburkao VB: Dečak pobegao i pobedio rak

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj koji je uzburkao VB: Dečak "pobegao" i pobedio rak

Ašja King, petogodišnji dečak iz Velike Britanije, koji je dospeo u žižu svetske javnosti nakon što su ga roditelji na svoju ruku izveli iz bolnice uprkos insistiranju lekara da ostane, izlečen je od raka.

U državnoj bolnici u Sautemptonu dečaku nisu mogli da omoguće adekvatno lečenje i roditelji su na svoju ruku rešili da ga izvedu, uprkos zabrani lekara. U avgustu prošle godine, pravo iz bolnice su otputovali u Španiju, gde imaju vikendicu. Na povratku iz Španije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Veliku Britaniju, oni su bili uhapšeni i proveli su nekoliko noći u zatvoru, razdvojeni od svog deteta.

I pored svega toga, dečakov otac je rekao: “I danas bih uradio isto to”.

Nakon višemesečne pravne borbe, dečakovi roditelji su ove godine konačno dobili dozvolu da Ašju odvedu na lečenje u Prag, u Centar za protonsku terapiju. Po njihovim rečima, tretman raka mozga od kog je Ašja bolovao, u Pragu je bio izuzetno uspešan. Protonska terapija koju je Ašja dobio u Pragu bila je mnogo efektnija od radioterapije koja je bila dostupna u Sautemptonu. Taj način lečenja ograničava nuspojave poput radijacije na vitalnim organima kao što su srce i jetra. Nuspojave bi u Ašjinom slučaju mogle dovesti do dugoročnih srčanih oštećenja kao i velikih problema s disanjem.

“Da smo ostavili Ašju u engleskoj državnoj bolnici, on sada ne bi bio živ”, rekla je dečakova majka.

Porodica King je ponovo otputovala u Španiju, gde se izlečeni dečak uspešno oporavlja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slučaj koji je šokirao Britance: Dečak "pobegao" i pobedio rak

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2015

Ašja King, petogodišnji dečak iz Velike Britanije, koji je dospeo u žižu svetske javnosti nakon što su ga roditelji na svoju ruku izveli iz bolnice uprkos insistiranju lekara da ostane, izlečen je od raka..U državnoj bolnici u Sautemptonu dečaku nisu mogli da omoguće adekvatno lečenje, i roditelji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.