Slatka pića uvećevaju rizik za rak materice

Izvor: B92, 23.Nov.2013, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatka pića uvećevaju rizik za rak materice

Slatka bezalkoholna pića mogu povećeti šanse da se kod žena u menopauzi razvije endometrisjki kancer, jedna vrsta raka materice, saopštili su naučnici na osnovu jednog istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da žene koje piju razne vrste bezalkoholnih napitaka sa visokim procentom šećera, poput Koka kole i Pepsi Kole, imaju veće šanse da se kod njih razvije endometrijski kancer tip 1, jedna forma raka materice.

Za one žene koje su pile zašećerena pića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u količinama od 60 čaša u toku sedmice, povećao se rizik za razvoj raka za čak 78%.

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti su u studiji koristili podatke o 23.039 žena u menopauzi kako bi ispitali njihove navike u ishrani u toku 12 meseci i utvrdili da li se kod njih razvila neka vrsta raka.

Maki Inoue-Čoi koja je vodila istraživanje je rekla da su dosadašnja istraživanja pokazala da povećan unos šećera dovodi do gojaznosti, ali da je njihovo istraživanje pokazalo da to ima i posledice na povećanje šanse za pojavu raka.

"Gojazne žene koje konzumiraju mnogo zaslađenih bezalkoholnih pića imaju veće nivoe estrogena i insulina koji se vezuju za nastanak raka, nego što ih imaju žene sa normalnom težinom. Dokazano je da veći nivoi estrogena mogu biti faktor koji povećava rizik za pojavu endometrisjkog kancera" rekla je Inoue-Čari.

Istraživači, čiji su razultati objavljeni u žurnalu "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention", su takođe ispitivali da li i jako slatka hrana povećava rizik za nastanak kancera i ustanovili vezu između slatkih grickalica, poput čokoladica, kolača i hrane pune skrobom sa povećanjem rizika za nastajenje raka.

Foto: freedigitalphotos.net/Iamnee

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.