Skolioza – opasno krivljenje kičme

Izvor: eKlinika.rs, 14.Feb.2014, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skolioza – opasno krivljenje kičme

Samo oboleli od skolioze znaju kako je teško živeti s ovom teškom bolešću. Neprekidni bolovi, krivljenje kičme i doslovno smanjivanje samo su neki od simptoma. Međutim, jedna hirurška operacija može u mnogome da popravi kvalitet života. 
Skolioza pogađa četvoro od hiljadu dece i mnogo odraslih u Velikoj Britaniji – uzrokujući iscrpljujući bol u leđima usled krivljenja kičme u obliku slova „S“. Ako se rano dijagnostikuje, može se vrlo uspešno lečiti, ali to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bio slučaj sa spisateljicom Džudit (57) iz Kembridža. “Nisam imala pojma da imam progresivnu bolest od koje će moja kičma postati toliko savijena, da ću početi da gubim visinu, imati grbu i trpeti stalne bolove. Bila sam visoka 169 cm u 21. godini, kada sam upoznala muža”, seća se Džudit. 
Ipak, i neprimetivši Džudit se neprekidno smanjivala, što je jedan od efekata skolioze, kada krivina kičme postane tolika da povlači nadole i grbi obolelog. 
Do 25. godine i posle tri trudnoće izgubila je više od 13 cm visine. Krivljenje kičme izazvalo je opuštanje kože na leđima i stomaku i stubast izgled struka. Do četrdesetih, bila je u neprekidnoj agoniji, a struk se gotovo stopio s torzom. 
Prošle godine, okliznula se na stepenicama svoje kuće i pala na leđa. 
“Morala sam da pužem do kreveta. Bol je bio toliko snažan da sam naglas kukala!” 
Njen lekar preporučio joj je da poseti spinalnog hirurga u Adenbruks bolnici u Kembridžu. “Hirurg mi je rekao da može popraviti pedeset odsto iskrivljenosti kičme, ukoliko se operišem. Ranije nisam imala pojma da tako nešto postoji”, priča Džudit. 
Operacija je podrazumevala umetanje titanijumskih fiksatora sa obe strane kičme, a šrafovi su postavljeni sa obe strane svakog pršljena i namotani tako da uporno ispravljanju krivljenje. Mali delovi kostiju iz kičme stavljeni su između pršljenova kako bi se širili i eventualno formirali čvrstu kost. 
“Hirurg mi je objasnio i rizike, koji su uključivali paralizu i infekcije kostiju i krvi. Rešila sam da pokušam – budućnost mi se nije smešila i znala sam da ukoliko ne uradim tu operaciju, biću još više pogrbljena”, kaže Džudit.
Izvor: zena.blic.rs

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.