Škole u Engleskoj pod pritiskom, trpe deca sa posebnim potrebama

Izvor: B92, 26.Okt.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole u Engleskoj pod pritiskom, trpe deca sa posebnim potrebama

Hiljade dece sa posebnim obrazovnim potrebama i invaliditetom u Engleskoj čekaju na mesto u školama ili se školuju kod kuće. To podstiče strahove da škole te zemlje postaju manje inkluzivne.

Prema analizi Gardijana, nešto manje od 4.500 učenika sa zakonskim pravima na podršku za posebne potrebe čeka na adekvatne odredbe ili se školuju od kuće od početka školske godine.

Pretpostavlja se da je broj daleko veći, jer podaci ne uključuju učenike koji nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebnu izjavu o zdravstvenim potrebama i slično.

Više od 1,2 miliona dece ima neku vrstu posebne obrazovne potrebe u Engleskoj, ali samo oko 253.000 ima takvu izjavu.

Postoji sve veća zabrinutost da su deca sa posebnim potrebama naročito ugrožena zbog toga što su škole pod finansijskim pritiskom da smanjuju budžete, ali i akademskim da imaju što bolje rezultate.

Eni Longfild, dečja komesarka za Englesku, pozvala je ministre da razmotre finansijske kazne. "Neke škole pokušavaju da poboljšajui rezultate ispitivanja tako što uklanjaju ugroženu decu."

Podaci pokazuju da je broj učenika koji čekaju školsko mesto porastao sa 701 iz 2010. godine na 2.060 na početku ove godine.

Oko 2.400 dece nije u školama, jer su njihovi roditelji napravili "druge aranžmane", uglavnom kućno obrazovanje. Ovaj broj porastao je za 77 odsto u odnosu na 1.355 dece iz 2010. godine.

Jedna majka, čija je 13-godišnja autistična ćerka 10 meseci van škole i koja očekuje smeštaj u specijalnoj školi, rekla je da pokušava da je obrazuje kod kuće.

"To je jako teško. Morala sam da stavim svoj život na čekanje. Ja sam iscrpljena i to utiče na naš odnos. Veoma je depresivna."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.