Sindikalci hoće odmor posle ručka

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci hoće odmor posle ručka

Nemci bi trebalo da imaju kratak odmor posle ručka, da bi smanjili izloženost stresu i "napunili baterije", upozorila je konfederacija nemačkih sindikata DGB.

Aneli Buntenbah, član izvršne uprave DGB, je napomenula da kratko dremanje posle ručka smanjuje rizik od srčanog udara i obnavlja energiju.

Pre industrijske revolucije Nemci su uobičajeno spavali posle ručka, ističe Jirgen Culej, stručnjak za san Regenzburškog univerziteta. "Posle takvog odmora brže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reagujemo, bolje pamtimo, a popravlja nam se i raspoloženje", tvrdi Culej.

Butenbahova napominje kako je na državnom nivou nužna debata o sve bržem radnom tempu, koji su donela moderna sredstva komunikacije - imejlovi i telefonski pozivi.

Nedavna studija atinskog Medicinskog fakulteta i američke Harvardske škola za javno zdravlje ukazala je da Grci koji bar tri puta nedeljno imaju polusatni odmor posle ručka, izloženi za 37 odsto manjem riziku od smrti izazvane srčanom bolešću od onih koji to ne čine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, inače, nedavno kritikovala stanovnike južnoevropskih zemalja, opterećenih dugovima, kako rade manje od Nemaca.

Međutim, prema podacima koje je 2010. izdala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u Parizu , to nije tačno. Nemci prosečno godišnje rade 1.390 sati, dok Grci rade 2.119, a italijani 1.773.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.