Izvor: eKlinika.rs, 03.Nov.2020, 10:01

Sedam znakova hormonskog disbalansa kod muškaraca

Da li je vaš partner često nervozan ili bezvoljan? Da li sve teže reguliše svoju telesnu težinu ili teško uspeva da zaspi zbog spontanih palpitacija srca? Da li se kvalitet vašeg seksualnog života promenio, a želja vašeg partnera za intimnošću iščezla?
Usled stresa, korišćenja određenih lekova ili pak starenja organizma, dolazi do poremećaja u hormonalnom statusu muškarca što se manifestuje nekim od brojnih simptoma. Evo na koje znake biste trebali da obratite paznju: >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs <<
NIZAK NIVO ENERGIJE I ČESTE PROMENE RASPOLOŽENJA Testosteron je androgeni hormon koji se većim delom luči u testisima (kod žena u jajnicima) a manjim delom u nadbubrežnoj žlezdi. Odgovoran je za ispravno funkcionisanje niza fizioloških I metaboličkih funkcija u ljudskom telu pa stoga, promena u njegovoj koncentraciji u krvi dovodi do niza zdravstvenih problema od kojih je, kod muškaraca, najuočljivija pojava letargije i depresivnih epizoda uslovljenih padom nivoa testosterona. Sa druge strane, višak ovog hormona dovodi do razdražljivih reakcija, nervoze i u najtežim slučajevima, do agresivnog ponašanja.
Masno tkivo oko struka Referentnim (normalnim) vrednostima testosterona u krvi smatraju se sve vrednosti od 2.49-8.36 ng/ml. Odstupanje od navedenih rezultata u vidu povećanog nivoa testosterona i posledičnog pada nivoa estrogena, dovešće do nakupljanja masnih naslaga u regiji stomaka ali i do pojave uvećanja tkiva dojki kod muškaraca (ginekomastija).
Gubitak erekcije Jedna od posledica hormonalnog disbalansa koja najviše pogađa muškarce jeste disfunkcija seksualne želje. Pad nivoa testosterona ispod referentnih vrednosti dovešće do gašenja želje za intimnošću, otežane erekcije I nemogućnosti vođenja zdravog i funkcionalnog seksualnog života.
Nesanica Nizak nivo testosterona osim nesanice, na koju se može delovati primenom relaksacionih tehnika i promenom životnih navika, može dovesti I do znatno opasnijeg stanja poznatog kao apneja – epizoda kratkotrajnih zastoja u disanju tokom sna.
Noćno znojenje Andropauza je ekvivalent pojavi ženske menopauze i podrazumeva fiziološko, starenjem uslovljeno, smanjenje nivoa polnih hormona u krvi. Kod muškaraca, nizak nivo testosterona može i pre andropauze dovesti do pojave noćnog znojenja koje se ne može objasniti spoljnim faktorima sredine. Takođe, važno je napomenuti da isti simptom izazivaju i neki lekovi koji se koriste u terapiji karcinoma prostate.
Akne Suva koža sklona pojavi aknoznih promena još jedan je od karakterističnih simptoma niskog nivoa testosterona. Kod muškara koji već pate od hroničnih kožnih bolesti ili psorijaze, promene postaju još izraženije i naglašenije.
Povišen šećer u krvi Ovde govorimo o začaranom krugu gde povećan unos slatkiša rezultuje brzim oslobađanjem insulina i posledičnim padom testosterona koji – podiže šećer u krvi. Da bi se ovo izbeglo, ishranu treba da bude raznovrsna i prilagođena nutritivnim potrebama organizma odraslog muškarca.
Članak Sedam znakova hormonskog disbalansa kod muškaraca se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.