Šećer ubrzava zarastanje rane

Izvor: B92, 16.Feb.2013, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećer ubrzava zarastanje rane

Previše šećera možda je loše za liniju, ali bi moglo da pomogne lekarima da izleče duboke rane.

Novo istraživanje pokazuje da afrička narodna medicina možda ima ključ za lečenje rana, koji nije poznat klasičnoj medicini.

Studija je otkrila da kristal šećer posut direktno na rane, čireve na nogama, pa čak i ožiljke od amputacije ubrzava zarastanje, čak i onda kad antibiotici zakažu.

Studija koju je prevodio Mozes Murandu, profesor na Univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Volverhempton otkrio je da šećer povlači vlažnost iz rane, što ubrzava proces zarastanja.

Jedan od pacijenata koji se oporavio zahvaljujući ovom metodu je Alan Belis iz Birmingema koji je lečen posle amputacije noge.

Posle tretmana šećerom, rana se za dve nedelje drastično smanjila.

Do sada je 35 pacijenata podvrgnuto ovom jednostavnom zahvatu, a kod svih je primećeno poboljšavanje simptoma bez neželjenih posledica.

Tretman deluje zato što je bakterijama potrebna vlaga, kako bi se razmnožavale, pa šećer na rani koji izvlači tečnost “izgladnjuje” mikrobe.

Murandu kaže da je korišten čist šećer.

“U Africi ljudi koriste šećer iz supermarketa, ali ovde mora da prođe kroz dezinfekciju”, objašnjava on i dodaje da je veoma ponosan na to što se tretman pokazao delotvornim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.