Salo na struku hrani rak jajnika?

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salo na struku "hrani" rak jajnika?

Masne naslage u predelu struka pomažu rast raka jajnika, pokazala su nedavna istraživanja.

Tim naučnika sa Univerziteta u Čikagu ubrzigao je ćelije raka jajnika u abdomen zdravih miševa. One su u 80 odsto slučajeva dolazile čak do omentuma i to za samo 20 minuta.

Čim bi prodrle u ovu mekanu opnu, ćelije raka bi mutirale tako da se hrane masnim ćelijama. Istraživači upućuju da proteini koji vezuju masne kiseline, poznati kao FABP4, nosači masti,mogu biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključni za ovaj proces.

Naime, ćelije tumora koje se nalaze u blizini masnih ćelija u omentumu proizvodile su velike količine tih proteina, dok one ćelije koje su od njih bile udaljene nisu.

Blokiranjem njegove aktivnosti, prenos nutritijenata od masnih do ćelija kancera bio je značajno smanjen. Takođe je smanjen i rast tumora i njegova sposobnost da stvara nove krvne sudove.

Vođa istraživanja Ernst Legiel, profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Čikagu kaže: „Ćelije koje čine omentum sadrže biološki ekvivalent gorivu za avione. One hrane ćelije raka i omogućavaju im da se brzo razmnože. Boljim razumevanjem tog procesa, možda bismo mogli da ih u tome zaustavimo".

Istraživači ukazuju da metabolizam masti takođe doprinosi drugim oblicima kancera poput raka dojke i tumora debelog creva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.