SZO: Eksperimentalni lek protiv ebole možda u upotrebi

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Eksperimentalni lek protiv ebole možda u upotrebi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da razmatra mogućnost primene eksperimentalnog leka protiv virusa ebole u zapadnoj Africi.

- Tajni serum protiv ebole

- Tajni serum najverovatnije spasao obolele od ebole

- Kako ebola utiče na telo?

- Sve što treba da znate o eboli

- Zašto još nema leka za ebolu?

- Lek za ebolu nevažan jer od nje obolevaju siromašni?

SZO danas razmatra iza zatvorenih vrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa stručnjacima medicinske etike eventualnu mogućnost upotrebe eksperimentalnog leka protiv ebole", navodi se u kratkom saopštenju te organizacije.

Tri svetska stručnjaka za virus ebole zatražila su prošle nedelje od SZO dozvolu da eksperimentalni lek protiv te bolesti daju inficiranima u zemljama zapadne Afrike gde vlada epidemija te bolesti.

Među tim stručnjacima je Peter Piot koji je 1976. godine s kolegama otkrio ebolu. Naučnici su naveli da su taj lek dali američkom lekaru koji je oboleo u Liberiji pre nego što je vraćen u SAD na dalje lečenje.

Vlasti Obale Slonovače danas su zabranile sve letove ka zemljama zahvaćenim epidemijom.

Od ebole je od početka godine umrlo skoro hiljadu ljudi, a oko 1.800 slučajeva zaraze je potvrđeno ili čeka na potvrdu. Sijera Leone, Liberija i Gvineja su zemlje koje je ta epidemija najviše zahvatila.

Foto: Image courtesy of piyaphantawong / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SZO dozvolila upotrebu eksperimentalnog leka protiv ebole

Izvor: Blic, 12.Avg.2014, 13:41

Panel zdravstvenih stručnjaka zaključilo je da je etički primeniti eksperimantalni lek na pacijente zaražene smrtonosnim virusom ebole, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO)...- Zbog specifičnih okolnosti epidemije i pod uslovom da su odredjeni uslovi ispunjeni, panel je postigao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.