SAD: Do 2030. dve trećine gojaznih

Izvor: B92, 18.Sep.2012, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Do 2030. dve trećine gojaznih

Više od dve trećine ili 67 odsto stanovnika u 39 američkih saveznih država do 2030. imaće prekomernu težinu, predviđa u danas objavljenom izveštaju Fond za američko zdravlje, grupa koja se bori protiv gojaznosti.

Očekuje se da Misisipi bude prvi na listi američkih država sa najdebljim stanovnicima, prognozira Fond i upozorava da je to zapanjujuće povećanje broja ljudi sa prekomernom težinom u odnosu na sadašnjih 35 odsto.

Iako se ovaj fond u svojim prognozama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oslanja na cifre vlade, njegova procena se znatno razlikuje od one koju su dali federalni zdravstveni zvaničnici, koji predviđaju da će do 2030. u SAD biti 42 odsto gojaznih ljudi.

Oko dve trećine Amerikanaca trenutno ima prekomernu težinu. To uključuje i one koji su gojazni, a kojih ima oko 36 odsto. Najveća stopa gojaznih u SAD je u državama na jugu i srednjem zapadu.

Zvaničnici Fonda za američko zdravlje naveli su da su njihove projekcije bazirane na istraživanjima u svakoj pojedinačnoj državi koje je sproveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) između 1999. i 2010.

Prema njihovom izveštaju, čak i u "najmršavijoj" američkoj državi Kolorado, gde je sada jedna petina stanovnika gojazna, predviđa se da će do 2030. 45 odsto stanovništva biti gojazno.

U izveštaju se ukazuje da će Njujork, sa sadašnjih 25 odsto skočiti na 51, a Kalifornija sa 24 na 47 odsto gojaznih stanovnika.

Fond ne pojašnjava zašto će u nekim američkim državama doći do većeg skoka stope gojaznih nego u drugim.

Izvršni direktor Fonda Džef Levi ukazao je da bez obzira na to koliko će tačno skočiti broj gojaznih, to će povećati broj slučajeva dijabetesa, srčanih i moždanih oboljenja.

On je dodao i da će do 2030. medicinski troškovi za lečenje bolesti prouzrokovanih gojaznošću skočiti za 48 milijardi, na 66 milijardi dolara godišnje.

Zvaničnici CDC nisu želeli da komentarišu ovaj izveštaj.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.