Revolucionarni način za praćenje šećera u krvi

Izvor: B92, 07.Jun.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucionarni način za praćenje šećera u krvi

Naučnici rade na novom otkriću - pametnim, bio-osetljivim tetovažama, koje, promenom boje, reaguju na promenu nivoa šećera u krvi. Zahvaljujući inovativnoj boji za tetoviranje, "vlasnik" pametne tetovaže će, vrlo jednostavno, moći pod kontrolom da drži i nivo natrijima i pH vrednost.

"Dijabetičari su osuđeni na svakodnevnu, redovnu kontrolu koja je invazivna jer, da bi se izmerio nivo šećera u krvi, moraju više puta dnevno da se bockaju u prst. Zato bi im inovativna, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio-osetljiva tetovaža, znatno olakšala život", poručuju naučnici sa Harvarda i Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa.

Specijalna boja, koju su osmisli, u sebi sadrži hemikalije osetljive na promene nivoa šećera i natrijuma u krvi, kao i na pH organizma.

Na primer, kada se nivo šećera poveća, boja osetljiva na glukozu, menja nijansu od plave ka braon. Ako se poveća nivo natrijuma, boja tetovaže postaje jarko zelena pod UV svetlom. Ako alkali menjaju svoje vrednosti, pH senzor reaguje pa se boja menja od ljubičaste do roze.

Pametne boje su do sada testirane samo na uzorcima svinjske kože, a pre nego što se nađu na tržištu moraće da prođu i niz dodatnih testiranja kako bi se ispitala njihova trajnost, preciznost kojom mere promene pomenutih parametara u krvi, kao i eventualne alergijske reakcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.