Raste broj gojazne dece u SAD i pored napora vlasti

Izvor: N1 televizija, 06.Dec.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj gojazne dece u SAD i pored napora vlasti

Napredak SAD u borbi protiv gojaznosti, trovanja hranom i infekcija koje se šire u bolnicama bio je neujednačen i razočaravajuć uprkos uloženim naporima, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je objavio samo procenu kampanje koja se odnosi na zdravstvene probleme, navodeći da je u nekim oblastima ostvaren evidentan uspeh, kao što je konzumiranje duvana i trudnoća tinejdžerki, dok je u pojedinim oblastima zabeležena neznatna promena ili >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je situacija pogoršana.

Posebno razočaranje izazivaju rezultati bitke protiv gojaznosti dece, rekao je direktor centra Tom Frajden.

"Podaci govore sami za sebe. Ako pogledate ciljeve koje smo sebi postavili i pogledate šta se dogodilo - nismo to postigli", izjavio je Frajden.

Frajden je postavio listu prioriteta koju je nazvao "bitkama koje se mogu dobiti" ubrzo pošto je imenovan za šefa CDC-a 2009. godine, a ta lista se između ostalog odnosi na konzumiranje duvana, sidu, gojaznost i ishranu, trudnoću tinejdžerki i trovanje hranom.

Najjasniji napredak ostvaren je u borbi protiv pušenja i trudnoće kod tinejdžerki. Prošle godine su postignuti ciljevi za smanjenje konzumiranja duvana odraslih osoba za više od 17 odsto, a mladih za 12 odsto. Cilj smanjenja procenta tinejdžerki koje rađaju decu za 20 odsto takođe je ostvaren.

Još jedan cilj za koji je smatrano da će lako biti postignut bio je smanjenje broja smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama za 31 odsto, međutim manji je za 21 odsto.

U borbi protiv dečje gojaznosti nije ostvaren uspeh, a umesto smanjenja procenta slučajeva, došlo je do povećanja za više od 17 odsto.

Godišnji budžet Centra za kontrolu i prevenciju bolesti sa sedištem u Atlanti iznosi više od 13 milijardi dolara.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.