Izvor: eKlinika.rs, 09.Feb.2023, 22:12

Rak žučnih puteva je retka bolest koja se ispoljava posebnom bojom stolice

Rak žučnih puteva ili kanala ispoljava se kancerogenim promenama u bilijarnim duktusima, kanalima koji prenose žuč od jetre ka tankom crevu. Uobičajeni simptomi ovog oblika kancera manifestuju se promenama u izgledu i teksturi stolice koja može biti blede boje, ispunjena masnoćama i plutati na vodi.
Rak žučnih puteva često se otkriva u poodmakloj fazi bolesti Rak žučnih puteva poznat je i kao holangiokarcinom, redak je oblik raka koji se formira u žučnim kanalima. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Najčešći simptomi bolesti su žutica, bol, mučnina, gubitak težine. Tumor se često otkriva u poodmakloj fazi bolesti.
Kada konzumiramo namirice bogate masnoćama, žučna kesa luči žuč u tanko crevo kako bi se ta masna hrana lakše varila. U slučaju da je ovaj proces zbog prisustva karcinoma otežan i stolica deluje drugačije.
Boju stolice formiraju namirnice koje unosimo Stolica zdrave osobe je uglavnom braon boje, ili neznatno izmenjenene u zavisnosti od namirnica koje unosimo. Na primer, posle konzumacije cvekle stolica može da bude malo drugačije boje.
Kod osoba koje boluju od karcinoma žučnih puteva organizam nije u stanju da vari masnoće, pa stolica izgleda masno i često pluta na vodi.
Ne utiču samo maligne promene na boju stolice Sama žuč izgleda kao žuto zelena tečnost, ali u toku procesa varenja hrane poprima braon boju. Bez žuči stolica je blede ili boje gline.
Bilo kakva blokada ulaska žuči u probavni sistem može usloviti nastanak stolice blede boje. Važno je naglasiti da maligne promene nisu jedini faktori koji utiču na bled izgled stolice.
Simptomi koje daje rak žučnih puteva mogu ukazati i na neke druge promene Pored izgleda i boje stolice, rak žučnih puteva praćen je i drugim promenama. Važno je naglasiti da je ovaj oblik raka veoma redak. Neki od simptoma često su uzrokovani i drugim manje ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Rak žučnih puteva ispoljava se žuticom, tamom bojom urina, pacijenti se žale i na osećaj svraba, bolove posebno na desnoj strani stomaka. Javlja se i neobjašnjivi gubitak telesne težine, bolesnik ima slab apetit, povišenu temperaturu. Savet je da potražimo stručnu pomoć ukoliko imamo bilo koji od ovih problema.
Članak Rak žučnih puteva je retka bolest koja se ispoljava posebnom bojom stolice se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.