Rak pluća operišu kroz otvor od tri centimetra

Izvor: Mondo, 18.Jan.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak pluća operišu kroz otvor od tri centimetra

Rak pluća može da se odstrani kroz otvor od samo tri centimetra na grudnom košu. Kod nas se ta operacija radi samo u jednoj bolnici.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Ovakve operacije za sada se u našoj zemlji rade jedino u Vojnomedicinskoj akademiji. Do sada su urađene dve intervencije, a u planu je da se njihov broj značajno poveća u ovoj godini, ističu stručnjaci u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Uz pomoć uniportalne hirurgije mogu da se rade i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << operacije: uklanjanje paratiroidne žlezde i timusa, uzme uzorak za biopsiju, reši problem pneumotoraksa.

U Klinici za grudnu hirurgiju VMA primenom videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS), kroz jedan otvor, urađeno je ukupno 30 operacija u grudnom košu.

"Cilj je da se ubuduće sve više rade VATS umesto klasičnih otvorenih operacija, koje podrazumevaju veliki rez i otvaranje grudnog koša, oporavak u bolnici od 10 dana i mogućnost za brojne komplikacije", kaže za "Novosti" potpukovnik dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije koji je sa svojim timom i uradio ove komplikovane intervencije.

Iako vremenski VATS operacije traju gotovo isto, ili nešto kraće od klasičnih, prednost pristupa kroz samo jedan mali otvor su brojne: bolji je ugao pristupa operativnom polju, manji je broj ulaznih rana što smanjuje mogućnost infekcije, ali i bol nakon operacije. Već nakon dva do tri dana pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje.

"U našoj ustanovi ova operacija se radi na uput lekara opšte prakse ako je pacijnet iz Beograda, ili overen uput filijale RFZO za specijalistički pregled grudnog hirurga za pacijente iz unutrašnjosti", objašnjava dr Marić. "Obavljamo i komercijalne konsultativne preglede ponedeljkom i utrokom, koštaju 2.500 dinara, i moraju da se zakažu."

Ovim pristupom mogu da se operišu svi pacijenti koji imaju medicinske indikacije, a u slučaju karcinoma pluća neophodna je i procena konzilijuma, u čijem sastavu si pulmolog, radiolog i grudni hirurg. Oni moraju da daju mišljenje da li pacijent može da izdrži zahvat koji podrazumeva odstranjivanje velikog dela pluća.

"Ukoliko postoji promena koja na ovaj način može da se reši, odlučujemo se da operaciju uradimo na ovaj način, a ako u toku intervencije vidimo da ne možemo tako, "u hodu" prelazimo na klasičnu i malo proširimo rez. Stepleri, odnosno mehanički noževi koji se koriste u zahvatu su dosta skupi, ali Fond je obezbedio dovoljno, i dok budemo imali potrošnog materijala radićemo ovom metodom sve pacijente koji imaju medicinsku indikaciju", ističe dr Marić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.