Rak pluća kosi Srbijom: Koji su simptomi

Izvor: Mondo, 10.Feb.2018, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak pluća kosi Srbijom: Koji su simptomi

Nebojša Glogovac je preminuo nakon kratke bitke sa najtežom bolešću - karcinomom pluća. Mnogi se pitaju - kako to da mu nije bilo spasa?

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.500 ljudi, a umre oko 4.500 pacijenata što ovu bolest čini jednom od najčešćih u našoj zemlji.

Samo na na Klinici za lečenje plućnih bolesti Kliničkog centra Niš godišnje se otkrije oko 400 novoobolelih od karcinoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pluća, što je u odnosu na period pre 2000. godine povećanje od 27 odsto.

Oboleli od ove vrste karcinoma su obično srednjih godina i među njima je najviše dugogodišnjih pušača - kod njih je rizik od karcinoma pluća 18 do 20 puta veći nego kod osoba koje ne puše.

Rak pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu, a Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, a broj obolelih raste svake godine.

Oko 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena obolelih od raka pluća su pušači

Lekari preporučuju onima koji puše da obavezno, nakon svoje 55. godine, idu na redovne godišnje preglede, na takozvani niskodozni skener pluća. Taj preventivni pregled može da smanji smrtnost od raka pluća 20 osto.

Takođe, među obolelima je više muškaraca nego žena, mada je sve više žena koje obolevaju od ove bolesti, pokazuje statistika.

Nažalost, bolest se obično otkrije kasno. u odmakloj fazi jer su simptomi bolesti nespecifični i neodređeni, a kada se pojave, obično je reč o već odmakloj fazi bolesti.

Da li ova bolest može biti nasledna

Stručnjaci kažu da genetika igra značajnu ulogu kod karcinoma pluća.

Zbog toga je veoma važno da znate da li je neki član vaše porodice imao ovu bolest, ali i rak grla ili neki drugi maligni tumor.

Koji su simptomi

Suv kašalj ili s iskašljavanjem sekreta, otežano disanje ili gušenje, bol u grudnom košu, ponekad iskašljavanje sukrvice ili krvi, otok vrata i lica, osećaj nedostatka vazduha, gubitak apetita, promuklost, bol u grudima, ramenu, ruci, bol u leđima.

Ponekad su jedini simptomi ove podmukle bolesti česte respiratorne infekcije poput zapaljenja pluća, a kod kod najmanje trećine pacijenata koji imaju karcinom pluća, javlja se izraženi gubitak telesne mase i malaksalost.

Kolike su šanse za izlečenje

Dosadašnja iskustva govore da je sa nelečenim karcinomom pluća period preživljavanja šest meseci, s hemoterapijom osam do 12 meseci, a s imunoterpaijom u proseku 30 meseci.

Najvažnije je da se bolest otkrije u ranoj fazi, ali se to i najređe dešava, jer je reč o veoma podmukloj bolesti.

Problem je, takođe, i što se ova bolest često pogrešno leči zbog nespecifičnim simptomima. Na primer, zbog bola u ramenu ili ruci, na primer, dešava se da se pacijenti dugo leče fizikalnom terapijom, kod reumatologa ili neurologa, dok ne postane očigleno da je reč o uznapredovalom karcinomu pluća.

Kada se pojave i neki drugi, očigledniji simptomi karcinoma pluća, obično je reč o već odmakloj fazi bolesti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.