Prvi put u Srbiji bez reza operisana srca dece

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji bez reza operisana srca dece

Prvi put u Srbiji urađena je serija intervencija kod dece sa složenim srčanim manama, bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca, u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Doktor Trong Fi Le iz Bremena u Nemačkoj, koji je u ponedeljak doputovao u Srbiju, uradio je zahvat na dvoje dece, juče na četvoro, dok će danas imati dva pacijenta.

Tehnika zatvaranja otvora između srčanih komora (Ventrikulkarni septalni defekt -VSD) kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece, koju je smislio doktor Le, daleko je komfornija za male pacijente i nema komplikacija uobičajenih za klasičnu operaciju.

Direktor Insituta za majku i dete Radoje Simić rekao je danas novinarima da će doktor Le obučiti domaće lekare da u bližoj budućnosti obavljaju ovakve intervencije.

Simić, koji je član Nadzornog odbora Budžetskog fonda za slanje dece koja imaju stanja ili povrede koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, rekao je da se u praksi potvrdilo da je dovođenje inostranih stručnjaka u Srbiju najbolji, najjeftiniji i najuspešniji model u zdravstvenoj politici.

Načelnik Službe kardiologije na Institutu Jovan Košutić je kazao da se ovaj put uvodi rešavanje najčešće srčane mane, a to je otvor između dve komore. "To je mana kada postoji otvor na pregradi između leve i desne komore. Ta mana se tradicionalno rešava operacijom na otvorenom srcu", objasnio je Košutić.

On je kazao da u svetu postoje tendencije da se mana reši transkateterski, bez reza, iz prepone, ali da su dosadašnji sistemi, odnosno, diskovi koji su korišćeni za otvor pretkomorske pregrade u slučajevima otvora komorske pregrade, zbog ozbiljnih komplikacja u velikom broju slučajeva zahtevali i stavljanje pejsmejkera.

"I to je bila glavna prepreka da se metoda šire primeni, jer je procenat pacijenata koji je kao neophodnost zahtevao da se stavi pejsmejker nakon intervencije diskovima bio veliki", naveo je Košutić.

On je naveo da je doktor Le izumeo vrstu spirale koja je dosad stavljena kod 450 pacijenata u svetu i da se do sada nije pojavio slučaj koji je razvio komplikaciju da je potreban pejsmejker.

"I to je glavna prednost ove metode. Mana je što je zanatski teže za postavljanje nego klasično postavljanje diskova i zahteva određeno iskustvo i veštine", kazao je Košutić.

Doktor Trong Fi Le objasnio je da je prednost spirale koju koristi to što se prilagođava anatomiji i pokretima srca. On je naveo da je spirala ili opruga žica koja pamti svoju konfiguraciju, tako da se kada se rastegne a potom pusti vraća u svoj prvobitni oblik. Le je naveo da je za uvođenje spirale potreban uzan kateter, za razliku od "kišobrana" i diskova koji zahtevaju širi kateter, zbog čega je pogodan za malu decu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovakva intervencija bi u Italiji za jednog pacijenta koštala 15.000 evra, uz dodatne troškove puta i smeštaj. Troškovi takve intervencije u Srbiji su pet puta manji. Le je u Beograd došao o trošku Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi put u Srbiji bez reza operisana srca djece

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2016

BEOGRAD - Prvi put u Srbiji urađena je serija intervencija kod djece sa složenim srčanim manama, bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca, u Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.