Prva operacija mozga kod budnog pacijenta u Rumuniji

Izvor: B92, 08.Apr.2016, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva operacija mozga kod budnog pacijenta u Rumuniji

Rumunski lekari izveli su danas prvu operaciju na mozgu kod pacijenta u budnom stanju u ovoj zemlji.

U saopštenju bolnice Kolentina u Bukureštu, gde je operacija izvedena, kaže se da je pacijent bila žena (48) s tumorom koji je prekrio njen primarni motorni korteks, primarni somatosenzorni korteks i oblast zaduženu za hemispacijalnu percepciju.

"Anesteziolozi su odigrali ključnu ulogu u operaciji, jer su omogućili hirurzima da operišu budnog pacijenta, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za to vreme pričao, smejao se i pisao na papiru", kaže se u saopštenju, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Kako se navodi, reč je o najspektakularnijoj anesteziološkoj tehnici kada se pacijentu prvobitno da četvrti stepen anestezije nakon čega operacija počinje.

Kada se dođe do tumora nakon 20-30 minuta, pacijent se budi.

Tokom operacije mozga, koja je trajala četiri sata, žena je bila potpuno budna, veoma kooperativna, kaže se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija: Izvedena prva OPERACIJA MOZGA kod BUDNOG pacijenta

Izvor: Blic, 09.Apr.2016, 00:28

Rumunski doktori izveli su danas prvu operaciju na mozgu kod pacijenta u budnom stanju u ovoj zemlji...U saopštenju bolnice Kolentina u Bukureštu gde je operacija izvedena, kaže se da je pacijent bila žena (48) sa tumorom koji je prekrio njen primarni motorni korteks, primarni somatosenzorni korteks...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.