Prva menstruacija utiče na zdravlje, evo kako

Izvor: Mondo, 11.Jun.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva menstruacija utiče na zdravlje, evo kako

Prva menstruacija utiče na određene stvari u vašem životu, a evo i koje.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Devojčice u proseku prvu menstruaciju dobijaju u 11. godini života, što je ranije nego što je bilo pre, kažu stručnjaci.

Novo istraživanje pokazalo je da devojčice koje ranije dobiju prvu menstruaciju, pre 14. godine života, ranije stupaju u seksualne odnose. Oko 55 odsto devojčica koje su prvu menstruaciju dobile pre 14. godine u seksualne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odnose stupa pre 16. godine života.

Naučnici objašnjavaju da devojčice prvu menstruaciju dobiju kada dostignu kilažu od oko 47 kilograma, što se povezuje sa fizičkim razvojem.

"Menstruacija obeležava početak reproduktivnog života devojčica, što je važan indikator njihovog fizičkog i reproduktivnog zdravlja", objašnjava dr Marni Somer.

Međutim, ranije dobijanje menstruacije povezuje se i većim rizikom od polno prenosivih bolesti, što opet ima veze sa tim što ranije stupaju u seksualne odnose.

Istraživanje sprovedeno na Kembridžu takođe je pokazalo da žene koje su ranije dobile prvu menstruaciju kasnije u životu imaju veći rizik da obole od raka. Na primer, one koje menstruaciju imaju od 11. godine života, izložene su šest odsto većem riziku od raka dojke, u odnosu na devojčice koje su dobile menstruaciju u 12. godini.

Naravno, postoji čitav niz drugih faktora rizika koji utiču na obolevanje od te bolesti. Najbolje što žene mogu da urade, bez obzira na to kada su dobile menstruaciju, je da redovno idu na preglede dojki i da vode računa o svom zdravlju.

---------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.