Prva menstruacija posle porođaja

Izvor: S media, 02.Apr.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva menstruacija posle porođaja

Svaku ženu posle porođaja zanima kada će doći do uspostavljanja mesečnog ciklusa? Kada očekivati prvu menstruaciju i hoće li dojenje usporiti njeno pojavljivanje?

Dugo vremena je važila teorija kako se menstruacija nakon porođaja neće pojaviti sve dok majka doji. Životna praksa današnjih majki svakako ne govori u prilog toj teoriji.

Povratak mesečnog ciklusa je povezan s nivoom hormona prolaktina u krvi koji osigurava proizvodnju mleka i sprečava ovulaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Majke su nekada češće, i isključivo dojile što je održavalo visok nivo prolaktina i suzbijalo menstruaciju.

Danas žene upotrebom raznih hormonalnih preparata, indukovanim porođajem, češćim kombinovanjem dojenja i bočice ili ranijim odbijanjem utiču na proces laktacije. Zato se danas menstruacije u proseku javljaju nešto ranije. Naravno, razdoblje bez ciklusa potrajaće kod svake žene drugačije u zavisnosti od individualnih karakteristika organizma, ishrani bebe te kontracepciji nakon porođaja.

Odmah u pravilnim razmacima ili...?

Dolazak prve menstruacije nakon najmanje 10 meseci biće uvek iznenađenje za ženu. Ritam njenog mesečnog dolaska, međutim, verovatno se neće odmah uspostaviti. Najčešće je razmak između dve menstruacije u početku duži (40- 45 dana) ili pak nešto kraći (14-21 dan). Takva kolebanja su normalna za prve mesece, a pravilni razmaci bi trebalo da se uspostave najkasnije za 6 ciklusa.



Zadrže li se nepravilnosti posavetujte se s ginekologom. Moguće je da ih uzrokuju bolesti kao što su endometrioza ili miom materice.


Kod nekih žena nakon porođaja nestanu bolne menstruacije koje često znaju biti uzrokovane nepravilniim položajem materice. Ako je materica pomaknuta unazad, bol se može javiti zbog otežanog izlaženja krvi tokom ciklusa. Položaji organa i materice se tokom trudnoće promene pa se nakon porođaja materica može vratiti na bolje mesto zbog čega bolovi nestaju.

Zašto kasni menstruacija?

Ženske bolesti - lečenje biljem

Da li imam dovoljno mleka?

Oprez problem!

Ponekad se povratak mesečnog ciklusa ne dogodi kako očekujemo. Možda ste prestali sa dojenjem, a menstruacija se uopšte nije pojavila ili je vrlo oskudna. Najčešće je takav razvoj događaja povezan s hiperprolaktinemijom - povišenom proizvodnjom prolaktina. Do tog poremećaja može doći kod pojačane funkcije hipofize, smanjene aktivnosti štitnjače ili dobroćudnog tumora hipofize (prolaktinom).

Savremena medicina može uspešno da leči sve uzroke ovih poremećaja. Dijagnoza se postavlja na osnovu analize krvi u kojoj se mere vrednosti prolaktina i hormona štitnjače te pregleda tomografijom hipofize.

Hipopituitarizam je još jedan uzrok poremećaja mesečnog ciklusa koji se takođe javlja kao poremećaj u radu hipofize, no on je vrlo redak (0,1% slučajeva).

Lečiti se ili sačekati?

Posle porođaja rad svih žlezda s unutrašnjim izlučivanjem, kao i drugih organa i sistema postupno se vraća u normalu. Izuzetak od toga su dojke koje luče mleko odnosno hormoni koji regulišu dojenje, ovulaciju, menstruaciju. Za njih će biti potrebno više vremena.

Upravo zbog toga ginekolozi odgađaju lečenje eventualnih tegoba i bolesti do potpunog uspostavljanja ciklusa. Dok se hormoni ne ustale, ne može se postaviti prava dijagnoza. Kad jajnici ponovo počnu da rade na uobičajenom programu i polni hormoni se vrate u ravnotežu, materica će početi da obnavlja svoj epitel i potpuno će ozdraviti. To će često biti rešenje za tegobe koje su nakon porođaja možda bile prisutne.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.