Promena navika bi sprečila 80% slučajeva infarkta

Izvor: B92, 24.Sep.2014, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena navika bi sprečila 80% slučajeva infarkta

Muškarci češće oboljevaju od srčanih bolesti, ali čak četiri od pet slučajeva infarkta moglo bi biti sprečeno promenom načina života.

Foto: See-ming Lee / Flickr.com

Uvođenje zdravih životnih navika drastično smanjuje izglede nastanka srčanih bolesti, a to je naročito primetno kod muškaraca, piše Daily Mail.

Tako bi prestanak pušenja, smanjivanje količine alkohola, zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost sprečila čak 80 odsto infarkta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod muškaraca, pokazala je 11-godišnja studija švedskog Instituta Karolinska na više od 20.000 muškaraca starosti između 45 i 79 godina.

Prema dobijenim rezultatima, optimalno za muškarce je da se kreću oko 40 minuta na dan, da imaju obim struka manji od 94 cm i da u ishranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine.

Takođe, važan faktor dugovečnosti kod pripadnika „jačeg pola“ čini pijenje alkohola, a za prevenciju srčanih udara savetuje se da unos ne prelazi tri do četiri dcl vina, 7 dcl piva ili pak 0,3 dcl žestokog pića na dan.

Za one koji ne mogu da prestanu da puše lekari savetuju barem smanjivanje broja popušenih cigareta, što takođe može značajno produžiti život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.