Izvor: eKlinika.rs, 02.Feb.2021, 15:32

Program AAVCOVID proizveo eksperimentalnu vakcinu zasnovanu na genu

Program vakcine AAVCOVID proizveo je eksperimentalnu vakcinu zasnovanu na genu koja se čuva na sobnoj temperaturi i izgleda da je efikasna nakon samo jedne doze. Nedavna donacija od 2,1 miliona dolara iz fondacije Bill & Melinda Gates pomoći će kompaniji da razvijenu vakcinu premesti u prvu fazu kliničkog ispitivanja.
Najkorisnija za zemlje u razvoju Ovog meseca, Program vakcine AAVCOVID objavio je neke preliminarne rezultate, a naučnici zaključuju da njihovi kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << za covid 19 vakcinu „pokazuju snažan imuni odgovor kod miševa i nekih primata, nakon jedne injekcije“. S obzirom na to da vakcina može sigurno da se čuva na sobnoj temperaturi i do mesec dana, mogla bi da bude najkorisnija za zemlje u razvoju kojima nedostaje infrastruktura neophodna za čuvanje vakcina na veoma niskim temperaturama.
Domišljatost zdravstva i biofarmaceutskog sveta Širenje i težina bolesti covid 19 doveli su do izuzetne aktivnosti i domišljatosti u zdravstvu i biofarmaceutskom svetu kako bi se obezbedila medicinska rešenja za ovu globalnu krizu. Mnogi istraživači i kompanije pojačavaju rad na lekovima za lečenje bolesti i vakcinama za sprečavanje covid 19, svaki sa različitim tehničkim pristupom. Ova raznolikost tehnologija je od suštinskog značaja, jer povećava verovatnoću pronalaska jednog ili više pristupa koji su efikasni.
Prenos gena na nov način Dr Luk Vandenberghe, direktor Centra za gensku terapiju Grousbeck Gene Therapy Center at Mass. Eye and Ear uvideo je mogućnost da on i njegov tim primene svoje znanje i stručnost u vezi sa virusima AAV (adenovirusi, mali virusi koji zaražavaju ljude i neke druge vrste primata) i prenosom gena na nov način, a sve u pokušaju stvaranja vakcine za sprečavanje covid 19. Ovaj rad – program vakcina AAVCOVID – razlikuje se od pristupa koji zauzimaju drugi i postoji snažna osnova da se njegov razvoj brzo unapredi.
Kako je dizajnirana i kako deluje AAVCOVID vakcina? Uopšteno, vakcina telu predstavlja deo patogena (virus ili bakterija) kako bi telo unapred upozorila i obučila imuni sistem. Taj trening dovodi do imunološke memorije, tako da je telo spremno da brže i snažnije reaguje na infekciju u poređenju sa nevakcinisanim. Tradicionalne vakcine se sastoje od stvarnih delova (antigena) patogena (u ovom slučaju od korona virusa). Eksperimentalna vakcina AAVCOVID je, međutim, genetska vakcina. Genetska vakcina se ne sastoji od stvarnih delova patogena, već genetskog koda (DNK ili RNK) za jedan od ovih delova. Ova klasa vakcina teži da isporuči genetski kod telu na način koji mu omogućava da proizvede antigen iz navedenog koda. Glavna prednost genetskih vakcina je u tome što se one mogu brže razvijati i tako su prilagodljivije novonastaloj krizi.
Moćan sistem za isporuku gena Program vakcine AAVCOVID zasnovan je na različitoj platformi za isporuku gena koja se naziva adeno-povezani virusni vektori (AAV). AAV je moćan i dobro uspostavljen sistem za isporuku gena koji ima široku laboratorijsku i kliničku upotrebu, kao i usvajanje u industriji. U stvari, tokom poslednjih nekoliko godina zabeležena su 3 odobrenja za lekove zasnovana na AAV. Eksperimentalna vakcina AAVCOVID temelji se na ukupnom bezbednosnom profilu platforme AAV i potencijalu sistema AAV da izrazi antigene SARS-nCoV-2 Spike za indukciju imunosti protiv covid 19.
Polazna tačka – genetski kod Program vakcine AAVCOVID započeo je čim je objavljen genetski kod virusa SARS-nCov-2019. Taj genetski kod je bio im je polazna tačka. Od tada su dr Vandenberghe i njegov tim kreirali i sintetizovali kandidate za vakcinu, započeli ispitivanje na životinjama, okupili tim stručnih savetnika, izradili plan razvoja vakcine i izradili regulatornu strategiju za kratkoročno razmatranje sa Američkom agencijom za hranu i lekove FDA.
Klinička ispitivanja počinju na leto Trenutno su u fazi dovršenja predkliničkih studija, proizvodnji visokokvalitetnog (GMP) materijala za ispitivanje na ljudima i pokretanje prve faze kliničkih ispitivanja. Ambicija tima je da započne klinička ispitivanja ovog leta. Ali, da bi obavio ovaj posao, program vakcine AAVCOVID mora da prikupi 15 miliona dolara. Da bismo brzo prešli u ključne razvojne faze, njihov neposredni filantropski cilj je 7 miliona dolara koji će se u kratkom nizu dopuniti grantovima, podrškom Vlade i industrije.
Članak Program AAVCOVID proizveo eksperimentalnu vakcinu zasnovanu na genu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.