Izvor: eKlinika.rs, 16.Feb.2021, 18:00

Prirodni saveznici u borbi protiv podočnjaka

Neki od mogućih razloga za pojavu podočnjaka su: nagomilavanje tamnog pigmenta (melanin), koji je odgovoran za tamnu prebojenost oko očnih kapaka, gubitak masnog tkiva ispod oka koji prirodno nastaje starenjem, oslabljena cirkulacija i zastoj krvi u malim venama u području oko očnih kapaka, loše životne navike (konzumiranje duvana, kofeina, nedostatak sna, preterana izloženost zračenju sa ekrana).
Predlažemo vam nekoliko prirodnih i jednostavnih načina da umanjite problem tamnih >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kolutova ili kesica ispod očiju za koje možda niste znali. Ovog puta ćemo izuzeti krastavac koji za ove tretmane važi kao klasik.
Hladne obloge Hladne obloge sigurno pomažu u smanjenju otoka jer podstiču bolju cirkulaciju.
Uzmite nekoliko kockica leda, uvijte ih u čistu, pamučnu tkaninu i držite na koži ispod očiju do 15 minuta. Umesto leda možete da koristite i kesu sa smrznutim povrćem ili zaleđenu kašiku. Pomoći će i ako samo pokvasite hladnom vodom čistu pamučnu krpu ili peškir i tako držite dvadesetak minuta. Nikako nemojte nanositi led ili bilo šta zaleđeno direktno na kožu.
Maska od sode bikarbone Za ovu masku potrebni su vam šoljica toplog čaja od kamilice i kašičica sode bikarbone.
Čaj treba da bude mlak, nikako previše topao ili vruć, jer to, baš kao i direktno nanošenje leda može da ošteti kožu oko očiju koja je tanja i nežna.
Umešajte sodu u čaj, tom mešavinom natopite tufer od vate i nanesite ispod očiju. Vlažne tufere otavite da stoje na koži oko 15 minuta. Poželjno je da u tom periodu odmarate, budete opušteni i dišete duboko. Isperite lice a onda nanesite odgovarajuću hidratantnu kremu ili neko prirodno ulje (kokosovo).
Belanca Odvojite belance od žumanceta i dobro ga umutite, dok ne postane penasto i čvrsto. Smesu nanesite čistom četkicom ili prstima na regiju podočnjaka i pustite da stoji oko 15 minuta. Kako se belanca budu sušila, osetićete da vam se koža zateže. Belanca blagotvorno deluju na kožu, neguju je, podstiču cirkulaciju i smanjuju zapaljenje.
Ružina vodica Za ružinu vodicu su vam potrebne sveže ružine latice, čaša vrele vode i jedna sterilisana bočica. Prelijte vrelom vodom latice (kao za čaj), neka odstoji pola sata, procedite i sipajte u pripremljenu ambalažu. Vodica može da stoji stajati u frižideru do 5 dana, za vreme kojih ujutru i uveče na podočnjake stavljate obloge (tufer umočen u vodicu). Takođe držite do 15 minuta i onda isperite laganim masiranjem.
Maska od hleba i mleka Masku za podočnjake od mešavine hleba i mleka napravićete lako – tako što u hladno mleko iseckate kockice belog hleba. Ostavite da odstoji pola sata, nanesite na predeo ispod očiju i pre ispiranja ostavite da odstoji desetak minuta. Mleko hidrira i posvetljuje kožu a kvasac iz hleba je umiruje i neutrališe osipe. Masku koristite svakodnevno a nakon desetak dana rezultati će biti vidljivi.
Paradajz i leblebije Paradajz sadrži antioksidante koji smanjuju diskoloraciju oko očiju i ima prirodno izbeljujuće osobine. Iscedite sok od paradajza, dodajte pola kašičice limunovog soka i 2 kašičice brašna od leblebija. Nanesite i ostavite da deluje 15-20 minuta, nakon toga isperite hladnom vodom.
Krompir I sastojci krompira imaju prirodne osobine koje pomažu se izbeli kožu ispod očiju, kao i da se spreči naduvenost. Uzmite rashlađeni krompir i sameljite ga, a onda od njega iscedite sok u posudu i natopite pamučne jastučiće ili tufere. Stavite na kapke i podočnjake, držite do 20 minuta i onda isperite hladnom vodom.
Ekstra devičanska ulja (kokosovo i arganovo) Oba ulja su izuzetno hidratantna i sadrže vitamin E, kao i antioksidante koji pomažu u popravljanju oštećenih ćelija kože i utiču na suvoću. Kokosovo ulje je bogato mlečnom kiselinom koja jača kožu, a arganovo utiče na vlagu u ćelijama i na smanjenje bora popravljanjem hidro – lipidnog sloja kože. Umasirajte pre nego što ćete zaspati nežnim potezima po nekoliko kapi ulja koje odaberete na kožu ispod očiju, ostavite da odstoji preko noći a ujutru isperite.
 
Članak Prirodni saveznici u borbi protiv podočnjaka se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.