Prijavite neželjene reakcije na lekove!

Izvor: Mondo, 24.Apr.2019, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavite neželjene reakcije na lekove!

Jedino prijavljivanjem neželjenih reakcija mogu da se preduzme adekvatne mere!

Prijavljivanje neželjenih i neočekivanih reakcija na lek je važno za preduzimanje adekvatnih regulatornih mera za bezbednu primenu leka i zbog toga je neophodno edukovati pacijente u Srbiji da to učine, ukazali su stručnjaci.

Svaki lek, kako je rečeno, bez obzira na to koliko je bezbedan i efikasan, može ponekad da uzrokuje neželjene i neočekivane reakcije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << skup aktivnosti koje se odnose na prikupljanje, procenu i prevenciju neželjenih reakcija na lek, u medicini se naziva farmakovigilanca.

Direktor kompanije Aktavis (Actavis) za Srbiju i Crnu Goru Pavle Marjanović rekao je novinarima da je krajnji cilj farmakovigilance zaštita javnog zdravlja i bezbednost pacijenata, što je, po njegovim rečima, zakonska i etička obaveza svake farmaceutske kompanije.

"Praćenje dejstva leka je jedan od najvažnijih zadataka u farmaciji", naveo je on.

Marjanović je kazao da vesti o mogućim neželjenim i neočekivanim dejstvima leka ne treba da plaše pacijente, jer su u pitanju informacije namenjene zdravstvenim radnicima, a kako bi oni uvideli signale koji mogu da upućuju na neželjena dejstva leka i da adekvatno koriguju terapiju.

"Sa svim informacijama o neželjenim dejstvima postupa se vrlo pažljivo i konzervativno čak i u slučajevima kada nema jasnih saznanja o tome da li su neželjena dejstva izazvana korišćenjem leka ili zbog nečeg drugog", rekao je Marjanović.

Menadžer za farmakovigilancu u ovoj kompaniji, Aleksandra Ilić, ukazala je da su pacijenti i zdravstveni radnici "kičmeni stub" sistema farmakovigilance, pa je neophodno edukovati pacijente da pre primene leka pročitaju uputstvo za njegovu primenu.

Prema njenim rečima, pažljivim praćenjem leka i prijavljivanjem neželjenih reakcija dolazi se do novih saznanja koja mogu promeniti postojeći bezbednosni profil leka ili otvoriti vrata za potpuno novu upotrebu.

"Smisao farmakovigilance je da obezbedi efikasnu i bezbednu primenu leka kontinuiranom analizom njegovih koristi i rizika. To se postiže prikupljanjem neželjenih reakcija i ostalih informacija o bezbednosti lekova tokom kliničkih ispitivanja i u kontinuiranoj svakodnevnoj praksi", kazala je Ilić.

Ona je rekla da je osnovni preduslov za očuvanje bezbednosti pacijenata saradnja između zdravstvenih radnika, farmaceutskih kompanija i agencija za lekove koja se sprovodi putem sistema farmakovigilance.

"Lek je na tržištu dok je korist za pacijente veća od rizika njegove primene. U slučaju da preduzete mere i postupci nisu doveli do bezbedne primene leka, pokreće se postupak povlačenja leka sa tržišta", objasnila je Ilić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.