Prestanite da pušite! Evo, super trikova

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2013, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestanite da pušite! Evo, super trikova

Znate li da pušenje uzrokuje 25 bolesti od čijih posledica godišnje umire oko šest miliona ljudi? Za prestanak pušenja potrebna je pre svega volja, ali postoje i trikovi koji vam mogu pomoći da se rešite ružne i skupe navike kojom nanosite štetu sebi i drugima.

Hajde da više prekinemo s pušenjem!  

1. Kada osetite snažnu želju za pušenjem zabeležite koliko taj jaki poriv traje. Nikotinske krize dolaze u talasima, a traju oko tri minuta. Biće vam >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << puno lakše kada znate da će i taj talas brzo proći.

 

2. Grickajte i sisajte tvrde slatkiše. Šećer pomaže kod suzbijanja želje za cigaretom, ali nemojte preterivati već kombinujte i bombone bez šećera. I čaša hladne vode može smanjiti želju za cigaretom.

 

3. Šetnje i vežbanje savršeni su u borbi protiv pušenja. Telo će na taj način brže prebroditi nikotinsku krizu koja je normalna kod prestanka pušenja.

 

4. Osetite li snažnu želju za cigaretom pripremite sebi prijatnu kupku s eteričnim uljima poput lavande ili jasmina ili topao tuš. To će vas smiriti i opustiti.

 

5. Nikotinske gume za žvakanje takođe pomažu da se prebrodi nikotinska kriza, posebno u prvih desetak dana.

 

6. U trenutku kada osetite krizu, operite zube. Menta će trenutno smanjiti vašu želju za cigaretom.

 

7. Zamenite kafu za čaj jer tein ima slično delovanje kao kofein. Isto tako, na taj način ćete se bar u prvom delu odvikavanja rešiti navike ispijanja kafe uz koju ste sa zadovoljstvom popušili cigaretu.

 

8. Žvaćite gume za žvakanje s ukusom nane ili štapiće od cimeta, jer takođe pomažu kod suzbijanja želje za pušenjem i ne zaboravite kriza traje samo 3 minuta.

 

9. Pripremite telo za prestanak pušenja i pijte multivitamine i jedite puno voća. Isto tako pola decilitra jabukovog sirćeta pomešanog s 2 decilitra vode napitak je koji može smanjiti želju za cigaretom.

 

Konkretne zdravstvene prednosti prestanaka pušenja:

 

Posle 20 minuta: smanjuje se broj otkucaja srca i krvni pritisak

Posle 12 sati: nivo ugljen monoksida u krvi pada na normalu

Posle 2 do 12 nedelja: poboljšava se cirkulacija i povećava funkcija pluća

Posle 1 do 9 meseci: smanjuje se kašalj i nedostatak vazduha

Posle 1 godine: rizik od koronarne bolesti srca je upola manji nego kod pušača

Posle 5 godina: smanjuje se rizik za moždani udar

Posle 10 godina: rizik od raka pluća je upola manji nego kod pušača, smanjuje se i rizik od raka usta, grla, jednjaka, bešike, materice, pankreasa

Posle 15 godina: rizik od koronarne bolesti je isti kao kod osoba koje nisu nikad pušile

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.