Prerađevine od mesa štetne po zdravlje

Izvor: Vesti-online.com, 18.Maj.2010, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prerađevine od mesa štetne po zdravlje

Konzumiranje po jednog hot-doga dnevno povećava opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za čak 42 odsto, pokazali su rezultati američkog istraživanja tokom koga je utvrđeno postojanje opasnosti vezanih za upotrebu u ishrani prerađenog mesa, poput mortadele, dimljene slanine i drugih suvomesnatih proizvoda.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da konzumiranje ovih proizvoda povećava i opasnost od pojave dijabetesa za 19 odsto, prenele su svetske agencije.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << s Medicinskog fakulteta pri univerzitetu "Harvard" su, međutim, ustanovili da ne postoji ista povezanost i prilikom konzumiranja svežeg mesa, bilo da se radi o govedini, svinjetini ili jagnjetini.

Istraživači su došli do tih rezultata, objavljenih u veb izdanju časopisa "Sirkulejšen" (Circulation), obavivši analizu čak 1.600 istraživanja u kojima su učestvovali milioni ljudi iz desetak zemalja.

Oni su istakli da se u svežem i prerađenom crvenom mesu nalazi ista količina zasićenih masnoća i holesterola, ali da prerađeno meso sadrži četiri puta više soli i 50 odsto dodatnih nitrata, čime se objašnjava i veća opasnost od pojave srčanih oboljenja i dijabetesa.

Prerađeno meso, samo ukoliko se jede za obrok jednom sedmično, ne izaziva, kako su istrakli istraživači, veću opasnost po zdravlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesne prerađevine samo jednom mesečno

Izvor: Mondo, 18.Maj.2010

Konzumiranje jednog hot-doga dnevno povećava opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za čak 42 odsto, pokazao je istraživanje tokom koga je utvrđeno da su prerađevine od mesa izuzetno nezdrave.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.