Povijanje beba: Oprez je neophodan

Izvor: B92, 30.Okt.2013, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povijanje beba: Oprez je neophodan

Roditelji koji koriste popularnu metodu povijanja beba kod koje su ruke i noge novorođenčadi vezane obično ispod specijalnih pelena ili ćebadi kako bi ih to smirilo i sprečilo ih da plaču, rizikuju pojavu zdravstvenih problema kod dece, saopštavaju specijalisti ortopedske hirurgije.

Profesor Nikolas Klark iz Univerzitetske bolnice u Sautemptonu smatra da ovakva tehnika povijanja beba nosi ozbiljan rizik da se kod beba pojavi poremećaj pravilnog razvoja kukova i savetuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se odustane od takve vrste čvrstog umotavanja dece.

Ovaj način povijanja dece je izuzetno popularan u mnogim kulturama u svetu, a roditelji ga praktikuju zbog opšteg mišljenja da ovakav način uspešno simulira osećaj koji dete ima u majčinom stomaku i tako ih smiruje.

Međutim, ova tehnika drži noge vrlo čvrsto i onemogućava bilo kakvo pomeranje nogu, što može dovesti do nepravilnog razvoja kukova, smatra doktor Nikolas Klark.

"Ovakav način umotavanja dece ne bi trebalo uopšte koristiti, jer ne postoje bilo kakvi dokazi o korisnosti, već se stvara ozbiljan rizik po nepravilan rast kukova", dodao je on.

On je objasnio da je u poslednje vreme ponovo oživeo način povijanja beba kod koga su deci vezane i ruke i noge, jer ljudi misle da se time sprečava plakanje i da se deca lakše uspavljuju, ali to dovodi do blokiranja normalnog razvoja kukova i zglobova, jer bi oni trebalo da normalno mogu da se pomeraju i savijaju.

"Noge bebe nikako ne treba da budu čvrsto umotane i da se na njih vrši pritisak", kategoričan je doktor Klark.

I drugi stručnjaci i medicinski radnici, poput babica, kažu da se ovde samo naizgled radi o bezopasnoj stvari, ali da ovakav način povijanja dece može da stvori ozbiljne razvojne probleme, pa da dovede i do smrti, jer su tako umotana pod rizikom od neprirodnog načina povećanja telesne temperature.

"Savetujemo roditeljima da izbegavaju umotavanje i vezivanje nogu i ruku bebama, ali je u različitim kulturama najbitnije da se majkama pre svega ukaže na sve rizike koji nastaju takvim tehnikama povijanja", dodali su lekari.

Oni su takođe naglasili da treba voditi računa i o svim ostalim postupcima koji noge bebe postavljaju u fiksirani položaj u kome ostaju duži vremenski period, jer je to kritično doba za normalan razvoj novorođenčadi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.