Ponovo dostupan lek za trudnice koji sprečava pobačaj

Izvor: N1 televizija, 04.Jul.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo dostupan lek za trudnice koji sprečava pobačaj

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da su se stekli zakonski uslovi da se lek utrogestan nađe na tržištu Srbije, gde je deficitaran.

ALMS je saopštila da je "izdala sertifikat analize za lek utrogestan, u kapsulama 14x200 miligrama, nosioca dozvole za lek Sodimed Beograd na osnovu kontrole kvaliteta serije 160549 čime su se stekli zakonom propisani uslovi da se taj lek nađe na tržištu Srbije".

"Imajući u vidu nestašicu ovog leka >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u prometu i uzimajući u obzir o kom se leku radi kao i njegov značaj za javno zdravlje odnosno trudnice doneta je odluka da taj zahtev ima najveći prioritet u rešavanju i za njega je posle primanja 4. jula istog dana izdat i sertifikat", navodi se u saopštenju.

ALMS je dodalo da se lek utrogestan nalazi na pozitivnoj listi, odnosno da ga prepisuju lekari na teret zdravstvenog osiguranja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.