Pomak u lečenju Parkinsona

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomak u lečenju Parkinsona

Grupa francuskih naučnika je pronašla rešenje za ublažavanje sekundarnih efekata u lečenju neurodegenerativnog oboljenja - Parkinsonove bolesti, preneli su francuski mediji.

Naučnici iz Francuskog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) i Francuskog centra za naučna istraživanja (CNRS) uspeli su, tokom ispitivanja obavljenog na pacovima i majmunima, da obnove proizvodnju specijalnog proteina koga luče receptori dopamina - GRK6, što je rezultiralo ublažavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simptoma Parkinsona.

Dopamin je hemijska supstanca koju proizvodi organizam, a čiji nedostatak izaziva poremećaje motornog sistema kod Parkinsonove bolesti.

Degenerativna oboljenja centralnog nervnog sistema, kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest, dovode do teških poremećaja motornih sistema zbog nedostatka dopamina koji se nastoji nadoknaditi prepisivanjem "l-dope", do danas najboljeg leka protiv tih oboljenja.

Posle nekoliko godina lečenja, međutim, dolazi do pojave sekundarnih efekata koji vremenom postaju sve problematičniji, kao što su na primer, nekontrolisani pokreti tela (diskinezija) i nagle fluktuacije dejstva terapije ("on-off" periodi).

Francuski naučnici su, međutim, pokazali na pacovima i majmunima, životinjskim modelima za ljudska oboljenja, da se izazivanjem pojačanog lučenja samo jednog proteina u centralnom nervnom sistemu, nakon ubrizgavanja vektora terapijskog gena, smanjuju diskinezije i fluktuacije, jer se podstiče terapijsko dejstvo leka "l-dope".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.