Polipil - jedan lek efikasniji od nekoliko

Izvor: B92, 24.Sep.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polipil - jedan lek efikasniji od nekoliko

Ukoliko bi brojne tablete koje pacijenti posle srčanog ili moždanog udara moraju da piju bile zamenjene jednom efikasnom pilulom, postupak lečenja bio bi mnogo delotvorniji, pokazuje nova studija.

Mnogi pacijenti koji imaju srčane bolesti ili su imali moždani udar, ne uzimaju redovno lekove koji su im prepisani, rezultati su nove studije, prenosi Glas Amerike. Stručnjaci u Velikoj Britaniji utvrdili su da veliki broj pacijenata prestaje da uzima lekove u prva tri meseca pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su imali moždani udar.

"Ako bi pacijenti koji imaju srčane bolesti mogli da uzimaju samo jedan lek umesto nekoliko, bili bi skloniji da redovno uzimaju svoju terapiju", rekli su naučnici.

Neki bolesnici s rizikom od srčanog ili moždanog napada često moraju da piju veliki broj lekova. Neki lekovi su, na primer, za smanjenje krvnog pritiska ili za smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Stručnjak Sajmon Tom iz britanskog Instituta za srce i pluća u Londonu rekao je da je često teško ubediti pacijente da uzimaju preventivne lekove.

U studiji koju je on vodio, učestvovalo je više od 2.000 pacijenata. Skoro 90 odsto njih je imalo moždani udar ili neko srčano oboljenje. Preostalih deset odsto je imalo visok rizik za dobijanje te dve bolesti. Polovina učesnika uzimala je kombinaciju lekova zvanu polipil koji ima statine, a druga polovina lekove za snižavanje pritiska kao i druge lekove poput aspirina za sprečavanje stvaranja krvnog ugruška.

Tom je naveo da su rezultati jasno pokazali dobrobit polipila. "Više pacijenata je na kraju studije uzimalo navedene lekove samo u formi fiksne doze polipila, nego što je slučaj bio u grupi sa uobičajenom terapijom s mnogo lekova".

Pacijenti koji su uzimali polipil imali su poboljšanja u kontroli krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Stručnjaci navode da je studija korisna za one pacijente koji preskaču terapiju. "Polipil predstavlja veliku priliku za zdravstvo da premosti problem neredovnog uzimanja prepisanih i delotvornih lekova", zaključuje se u studiji.

Foto: foto76 / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.