Počinje prijavljivanje za besplatne preventivne preglede

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 10:38

Počinje prijavljivanje za besplatne preventivne preglede

Prijavljivanje za besplatne preventivne zdravstve preglede, koji će se ovog vikenda organizovati u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije", danas počinje za građane Savskog venca.

Preventivni pregledi – ultrazvuk štitne žlezde i pregled stomatologa sa uklanjanjem kamenca biće organizovani u subotu 24. februara od 7 do 14 časova. "Prijave za besplatne preventivni preglede za građane Savskog venca – ultrazvuk štitne žlezde i pregled stomatologa vrše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pozivom na broj telefona 011-3611-581 od danas do subote u periodu od 7 do 14 časova", rekao je za Tanjug dr Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika "Železnice Srbije".

On je dodao da će preglede obavljati tri specijaliste radiologa i tri specijaliste stomatologije i pozvao sve građane Savskog venca svih generacija da iskoriste ovu priliku, jer su bolesti štitaste žlezde bolesti savremenog doba. "Ultrazvuk predstavlja siguran i bezbolan pregled i ne koristi zračenje. Vrlo je čest slučaj da se na štitnoj žlezdi pojave čvorići koji se mogu opipati rukom ali se ultrazvuk koristi za procenu čvorova koji su pronađeni tokom rutinskog pregleda.

"Većina ovih čvorova su benigni, a manji deo njih su pravi tumori štitne žlezde", rekao je dr Batnožić.

Tiroidna, štitna žlezda je locirana u prednjem delu vrata i u obliku je leptira. Njena funkcija je da proizvodi hormone koji regulišu funkcionisanje čitavog organizma, a ako je nivo ovih hormona prenizak ili previsok, tada se javljaju problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.