Pijete li previše mineralne vode?

Izvor: Mondo, 14.Okt.2017, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijete li previše mineralne vode?

Da li će svakodnevno ispijanje gazirane vode da šteti vašem zdravlju? Evo odgovora.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

"Ako pijete gaziranu vodu u kojoj nema šećera niti veštačkih zaslađivača, ne morate da brinete", kaže dr Keri Glesmen. "I znajte da se količina mineralne vode koju popijete tokom dana računa u ukupnu količinu tečnosti koju unosite da biste bili hidrirani".

Sigurno ste negde već čuli ili pročitali da gazirani napici goje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zbog čega mnogi brinu da ni gazirana voda nije dobra za zdravlje. Briga je još veća nakon što su rezultati studije nedavno pokazali da gas ugljen-dioksida u mineralnoj vodi može da utiče na hormon gladi grelin, povećavajući apetiti i tako potencijalno doprinoseći gojaznosti.

Međutim, stručnjaci ističu da je ta studija veoma mala - sprovedena je na pacovima i na tek nekoliko muškaraca - da bi se ti rezultati tako ozbiljno shvatili, bez još nekih opsežnijih istraživanja.

Dr Glesmen kaže da, ako se dobro osećate kada pijete kiselu vodu, onda samo nastavite. Ali, ako počnete da osećate neke "nuspojave", to vam možda telo signalizira da bi trebalo da smanjite unos mineralne vode.

"Nekim ljudima gazirana voda ne prija toliko jer ih mehurići nadimaju, pa imaju probleme sa gasovima i konstipacijom", kaže Glesmenova. Ako vam ovi simptomi zvuče poznato, trebalo bi malo da smanjite količinu kisele vode koju unosite.

U svakom slučaju, ona preporučuje da pogledate sastojke ispisane na ambalaži, kako biste se uverili da u vodi nema šećera ili veštačkih zaslađivača. "Imajte na umu da neke vode sadrže natrijuma koji može da bude uzrok nadutosti stomaka", zaključuje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.