Pet vitamina koji najbolje štite od raka

Izvor: B92, 10.Okt.2013, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet vitamina koji najbolje štite od raka

Razmislite da li unosite dovoljno namirnica koje sadrže ovih pet najboljih vitamina za borbu protiv raka.

Najbolji način da pobedite rak jeste da usvojite stil života koji će ga sprečiti. Zdrava ishrana bogata hranljivim sastojcima ključni je deo bilo kog plana borbe protiv raka. Evo koje namirnice bi u tu svrhu trebalo da unosite češće od drugih:

1 . Beta karoten

Ova preteča vitamina A nalazi se u pomorandžama i povrću kao što su šargarepa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slatki krompir, spanać, kelj i drugo lisnato zeleno povrće. Neverovatno je hranljiv, a istraživanja su pokazala da je odličan za zaštitu plućnih krila od toksina koji su povezani s rakom pluća. Još jedno istraživanje je pokazalo da su bivši pušači koji su dnevno jeli zeleno i žuto povrće bogato beta karotenima smanjili rizik od raka želuca i raka pluća.

2 . Vitamin B6

Ovaj B vitamin je neophodan za održavanje zdravog imunološkog sistema, pomaže u zaštiti od začepljenja disajnih puteva i od infekcije. U studijama se pokazao kao zaštita od raka grlića materice. Vitamin B6 prvenstveno se nalazi u šargarepi, jabukama, bananama, lisnatom zelenom povrću i slatkom krompiru.

3 . Vitamin C

Vitamin C je pokazao veliki potencijal u borbi protiv raka, kako u prevenciji bolesti tako i u lečenju. U jednom istraživanju četrdeset pacijentkinja s rakom dojke, jajnika i materice primile su velike doze askorbinske kiseline (vitamin C) i drugih vitamina. Žene iz kontrolne grupe živele su prosečno 5,7 meseci duže, dok su žene uključene u terapiju C vitaminom živele prosečno 122 meseca. Ipak, imajte na umu da najbolje deluju mere prevencije, odnosno da vitamin C unosite redovno putem hrane.

4 . Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u zaštiti protiv raka grlića materice, pa je nužan za pravilno formiranje DNK i RNK. Nalazi se u repi, kupusu, tamnozelenom lisnatom povrću, jajima, agrumima i većini vrsta ribe.

5 . Vitamin E

Osim što štiti od raka debelog creva, Vitamin E deluje kao snažan antioksidans koji smanjuje oštećenja uzrokovana ozonom i zagađivačima ćelije. Obilnije se nalazi u jajima, pšeničnim klicama, jetri, nerafinisanim biljnim uljima i tamno zelenom povrću.

Izvor: Magazin.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.